Rektorer kritiske til trafikksikkerhet

Norske rektorer er bekymret for trafikksikkerheten rundt skolene. Hele seks av ti frykter en alvorlig trafikkulykke.

FRYKTER ULYKKE: Over halvparten av landets rektorer mener trafikksikkerheten ved skolene de styrer, er for dårlig.
  • Sagedal_doc6lv5uhhcjcl9j2qj5np.jpg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det er Sentio, på oppdrag av IF, som har har utført undersøkelsen som avdekker manglende tillit til trafikksikkerheten rundt skolene.

Hele seks av ti rektorer frykter en alvorlig ulykke, og over halvparten av rektorene sier at trafikksikkerheten rundt skolene er et problem.

Foreldrene er verst

Ifølge undersøkelsen kjøres flere barn til skolen nå enn før, og det er nettopp foreldrenes levering og henting som ifølge rektorene skaper flest farlige situasjoner.

Av rektorene peker 43 prosent på at dette er den største risikofaktoren, mens 35 prosent trekker frem dårlig tilrettelegging både for biler og busser som et hovedproblem.

– Al flertallet av norske rektorer både sier at trafikkforholdene rundt skolen er for dårlige for den trafikken vi vet kommer, og at de derfor frykter ulykker, er et kraftig varsko, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i IF.

Les også:

Les også

Her er de dårligst til å sikre barna i bilen

Les også

Slik lærer du barnet å sykle

Maner til forsiktighet

Trygg Trafikk minner om at bilistene har et særlig ansvar for å kjøre forsiktig rundt skoler.

– Barn er ikke bare myke trafikanter, men også mindre oppmerksomme og mer uforutsigbare enn voksne. Rundt skolene må alle ta mer hensyn til

det, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Ifølge NAF er det ikke bare rektorer som bekymrer seg for skolestarten. Tall fra bilistorganisasjonen viser at mange foreldre med barn i grunnskolealder kvier seg for å la barna gå eller sykle til skolen. De peker på utrygge veier uten fortau som hovedårsak.

– Her ligger det jo litt av et paradoks. Når så mange opplever bilkjøring langs skoleveien som et potensielt faremoment for gående og syklende barn, kan det hende at de selv også velger å kjøre barna til skolen. Det gjør forholdene langs veien enda farligere, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Følgegrupper

Ifølge NAF er det vanskelig å tilegne seg kunnskap om hvordan man opptrer sikkert i trafikken når bare 51 prosent velger å la barna gå eller sykle til skolen. Derfor anbefaler NAF at man planlegger gå— eller sykkelgrupper der foreldre rullerer på å følge egne og andres barn til skolen.

Les også:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Gode råd til ferske førsteklasseforeldre

  2. Dette bør du gjøre når du har slått deg

  3. Nye sykkeldingser fra Garmin kan berge liv

BT anbefaler

Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

Køen av unge mennesker strekker seg flere hundre meter i solskinnet.

LES SAKEN