Barn fikk høyere IQ når de vokste opp hos høyt utdannede foreldre

Splittede, svenske søskenpar kan vise forskjeller mellom oppdragelse og gener.

Foreldre med høy utdannelse kan kanskje påvirke barnas IQ, viser ny forskning
  • Forskning.no
  • Lasse Biørnstad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det er en av de heftigste vitenskapsdebattene i moderne samfunn: født sånn eller blitt sånn?

En ny studie som svenske og amerikanske forskere har gjort, viser i hvert fall at oppvekst kanskje kan ha noe å si for barnas IQ-resultater, skriver forskning.no

Svenske brødre

218 svenske brødrepar hadde blitt splittet i barndommen. Den ene halvparten vokste opp hos sine biologiske foreldre, og den andre halvparten hadde blitt adoptert bort.

Forskerne har undersøkt resultater fra IQ-tester som disse barna har tatt gjennom oppveksten, blant annet på sesjon før militæret.

Det viste seg at barna som vokste opp hos adoptivforeldrene, hadde høyere IQ enn brødrene som vokste opp hos sitt biologiske opphav. I snitt scoret adoptivbarna 4,4 poeng høyere på IQ-testene.

Les også:

Høy IQ – byrde eller begavelse?

Har folk med høy IQ lavere sosial intelligens?

Eldre og høyere utdannet

Men hvorfor er det sånn?

Forskerne undersøkte forskjellene mellom foreldrene og adoptivforeldrene til barna. Det er viktig å understreke at de har undersøkt samsvar, og ikke årsakssammenhenger, i denne studien.

Adoptivforeldrene var generelt eldre enn de biologiske. Adoptivforeldrene hadde også gjennomsnittlig høyere utdannelse og levde generelt i bedre sosiale og økonomiske forhold.

Forskerne mener å se en klar sammenheng mellom for eksempel utdannelsesnivå og IQ-resultatene. Dette fungerte også begge veier.

Barna som hadde blitt adoptert bort til familier med den høyeste utdannelsen, gjorde det også best på prøvene. Hvis et barn hadde blitt adoptert bort til en familie med lavere utdannelse enn sin biologiske, gjorde dette barnet det dårligere på prøven enn sin biologiske bror.

De viser også til andre studier som sier at foreldre med høy utdannelse tar oftere med seg barna på museer, har lange samtaler eller blir mer lest for før sengetid.

Men gener spiller fortsatt en rolle

Forskerne understreker at de ikke utelukker genenes innflytelse når de skal prøve å forklare disse effektene. Det var ikke så stor forskjell i IQ-poeng mellom gruppene, men dette kan også forklares med at miljøforskjellene mellom biologiske familier og adoptivfamilier ikke var kjempestore.

– Men det er sterke bevis for at høyt utdannede foreldre gjør ett eller annet med barna sine som gjør dem smartere, og dette er ikke et resultat av genetikk, sier Kenneth S. Kendler i en pressemelding. Han er hovedforfatter på artikkelen og forsker ved Universitetet i Virginia.

IQ som mål

IQ-tester har en kontroversiell historie, og ikke alle mener at det er et godt mål på intelligens.

Spørsmålet er om en så kompleks egenskap som intelligens kan måles i dette poengsystemet, eller om det må måles med flere forskjellige tester for å få et mer utfyllende bilde.

På den annen side er det flere studier som har vist at økonomisk og sosial status kan henge sammen med IQ. I en berømt tvillingstudie fra 2003 viste forskerne at IQ-resultater kan henge tett sammen med livssituasjon.

Barn i fattige familier med lav utdannelse hadde veldig liten sjanse for å arve de samme IQ-resultatene som foreldrene. Det motsatte gjaldt for barn i rike og høyt utdannede familier.

Les også:

Bedre å være flittig enn smart

Amming gir høyere IQ og inntekt

Referanse:

Kenneth S. Kendler: Family environment and the malleability of cognitive ability: A Swedish national home-reared and adopted-away cosibling control study. PNAS, mars 2015. DOI:10.1073/pnas.1417106112. Sammendrag.

Artikkelen er skrevet av forskning.no.

Publisert
  1. Forskning og vitenskap
  2. Barn og unge
BT anbefaler

Kjøpte bergenshus til ti millioner. – Det var veldig lenge et luftslott.

32-åringene mener de hadde flaks da de kjøpte huset to måneder inn i pandemien.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Det jeg har sett taler ikke godt for dem som har gjort dette

  2. Han var en av klodens største popstjerner. På lørdag tar Ronan Keating fergen fra Halhjem.

  3. Harde tak for turistmagneten. Passasjersvikt som svir.

  4. Bømlo-rederi bygger to nye bløggebåter

  5. – Stedet for late feriedager, sene frokoster og lange lunsjer

  6. Hilmar Rekstens praktbygg er solgt for titalls millioner. Den nye eieren har store planer for eiendommen.