Tidligere NAV-direktør Tor Saglie overtar som fungerende administrativ leder i departementet, etter det Aftenposten erfarer.

Det er foreløpig uklart hvorfor Ruud fratrer sin stililng med øyeblikkelig virkning. De ansatte i Justisdepartementet skal, etter det Aftenposten forstår, ha et allmøte om saken fredag klokken 10:00.

Departementsråden er den øverste embetsmannen i departementet, direkte underlagt statsråden.

Vil ikke kommentere årsak

— Jeg kan bekrefte at Morten Ruud får avskjed i nåde i dag, og at Tor Saglie tar over. Stillingen som ny departementsråd vil bli utlyst innen kort tid, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Lorange i Justisdepartementet.

— Går han av etter eget ønske?

— Det kan jeg ikke kommentere akkurat nå, svarer Lorange.

Morten Ruud går over i stillingen som spesialrådgiver knyttet til menneskerettigheter, ifølge Lorange.

Ruud (62) har tilbrakt mestaparten av karrieren i Justisdepartementet. Han har vært departementsråd siden 1997, med unntak av årene 1998-2001, da han var sysselmann på Svalbard.

Han var ansvarlig for regjeringens kriseråd 22. juli, og har tidligere bekreftet overfor NRK at statsministeren ikke fikk god og rask nok informasjon av politiet under terrorangrepet.

Misnøye med informasjonsflyten

— Det ble uttrykt misnøye med dårlig informasjon, og det med god grunn. Jeg skjønner godt at statsministeren synes det er vanskelig å få informasjon via media som ikke samsvarer med det han får fra offisielle kanaler, sa Ruud til NRK i desember.

Tor Saglie (62) var Norges første arbeids- og velferdsdirektør da Arbeids- og velferdsetaten (NAV) ble opprettet i 2006, og satt i jobben til i fjor sommer. Siden den gang har han vært tilknyttet ulike prosjekter i Justisdepartementet.