— Sexsalget flytter seg når klokka blir elleve-tolv på kvelden. De prostituerte kommer fra området rundt Akershus festning, og trekker inn mot sentrum i områdene helt fra Nedre Karl Johan ved Jernbanetorget og opp til Stortinget og forbi, sier daglig leder Trond Andreassen i vekterselskapet Metro Gardia til Dagbladet.

At områdene rundt Stortinget er blitt hovedstadens nye prostitusjons- og narkostrøk de siste ukene, er noe stortingspresident Olemic Thommessen (H) har merket seg.

arresten for vold.

Umulig å nekte adgang

Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H) er kritisk til sexkjøpsloven som ble innført i 2009. Den hadde til hensikt å redusere prostitusjonen i Norge. Den forbyr kjøp av sex, men ikke salg.

Dermed kan ingen gripe inn selv om prostituerte åpenlyst tilbyr seksuelle tjenester mot betaling.

— Jeg tror ikke der er noen løsning at politiet jager kvinner som angivelig kommer med sextilbud, fra Stortinget eller andre steder lenger opp på Karl Johan. Det er ikke forbudt for kvinnene å tilby sex. Og det er vanskelig, for ikke å si umulig, for politiet å nekte kvinnene adgang til offentlige områder i byen, sier han.

Ønsker forbud

Røsland mener det ikke gir noen mening å oppheve loven, slik hans eget parti har vært tilhenger av.

— Det vil i praksis åpne for fullstendig frislipp. Jeg har kommet til at Stortinget tvert imot må vurdere den andre ytterliggående muligheten - å forby både kjøp og salg av sex, sier byrådslederen.