Treholt-spaner i USA-overvåkning

Treholt-spaneren Leif Karsten Hansen var sentral i oppbyggingen av den hemmelige overvåkingsgruppen for USA i Oslo.

KOBLING: Etterretningssaken som omhandler den amerikanske ambassaden i Oslo, er koblet til Treholtsaken. FOTO: Scanpix
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Den tidligere POT-betjenten er blitt anklaget for juks med det såkalte pengebeviset i Treholt-saken.

Ifølge TV 2 hadde Leif Karsten Hansen (72) en svært sentral rolle da den hemmelige overvåkingsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) ble etablert i Handelsbygningen våren 2000.

Sluttet i 2003

Hansen skal ha bygd opp SDU i Oslo sammen med sin tidligere kollega Olaf Johansen. Arbeidet deres besto i å rekruttere agenter og etablere rutinene for overvåkingsgruppen. Overvåkingen skal ha pågått i minst ti år, og ble ledet fra lokaler i den såkalte Handelsbygningen like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

Hansen sluttet ved den amerikanske ambassaden rundt 2003. Han ønsker ikke å kommentere opplysningene om at han var sentral i etableringen av SDU i Norge.

— Jeg følger med, og jeg snakker ikke med pressen, sier Hansen til kanalen.

Hansen må nå belage seg på å måtte forklare seg både i Treholt-saken når den blir gjenopptatt, og i forbindelse med etterforskningen av overvåkingsgruppen ved den amerikanske ambassaden. Østfold politidistrikt har allerede satt i gang dette arbeidet.

- Troverdigheten svekket

Leif Karsten Hansen og kollegaen Arne Gunnar Solemsjø gjennomførte ransakingene i Arne Treholts leilighet i 1983. Hansen har avvist på det sterkeste at de omstridte bevisene i Treholt-saken var fabrikkert.

Likevel mener Arne Treholts forsvarer Harald Stabell at den tidligere POT-etterforskerens troverdighet er svekket.

— Hvis dette er riktig, vil det utvilsomt svekke Leif Karsten Hansens generelle troverdighet. I tillegg vil det vise at Hansen kan være i stand til å begå lovbrudd, sier Stabell.

Publisert