Produktene det gjelder er frosne ferdigprodukter, opplyser Mattilsynet onsdag kveld. Tilsynet har fått meldingen gjennom EUs meldesystem RASFF.

— Alle de store dagligvarekjedene og Findus bekrefter overfor Mattilsynet at de har trukket varene, og at de ikke lenger er i norske butikkhyller, forteller Randi Edvardsen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Ifølge Mattilsynet trakk dagligvarekjedene og Findus produktene fra butikkene i forrige uke og i begynnelsen av denne uken.

— Mattilsynet er fornøyd med det, og norske forbrukere trenger ikke å frykte at de får noen av disse produktene, sier Edvardsen.

Siden varene ikke lenger er i omsetning, er det heller ikke aktuelt for Mattilsynet å kreve DNA-testing.

Det er solgt varer i mange land i Europa med hestekjøtt, men hvor merkingen sier storfekjøtt. Flere EU-land gransker dette for å finne omfanget, hvordan det kan ha skjedd og hvem som står bak.

— Problemet med slike sammensatte produkter er at sporbarheten er kompleks. De inneholder mange ulike ingredienser med ulik opprinnelse. Dette stiller store krav til matprodusentene. Det er derfor kun gjennom kontroll og gjennomgåelse av dokumentasjon at man kan avdekke svindel, sier Edvardsen. (©NTB)