22-åringen fra Skien er kjent i mediene etter at Anders Behring Breivik sparte livet hans på Utøya. Han har også skrevet bok om opplevelsen fra terrorangrepet.

Onsdag måtte han selv møte i retten som tiltalt. Pracon erkjente straffskyld for å ha slått ned en mannlig pubgjest slik at han falt i bakken, for så å fortsette å sparke ham i hodet da han lå nede. Etterpå slo han til en kvinne som kom til for å stanse volden. Hun fikk et kutt ved neseroten og måtte sy seks sting.

— Jeg vil veldig sterkt beklage det som har skjedd. Det var aldri meningen, sa Pracon til den fornærmede 44-åringen.

Hun var ikke så forsonlig innstilt.

— Det skjønner jeg, men jeg har forsøkt å få kontakt med deg i et år. Du har hatt muligheten, sa hun, før hun forlot rettssalen.

Stresslidelse

Pracons psykolog Kjell Magne Håkonsen mener opplevelsen fra Utøya kan forklare volden. Han mener klienten har typiske symptomer på posttraumatisk stresslidelse.

— Det kan være en forklaring, men ikke en unnskyldning for det som skjedde, sa Håkonsen. Han mener Pracon kan ha kommet i en situasjon der basale reaksjoner om å forsvare seg, slo inn.

— Jeg oppfatter dette helt klart som en unntakshendelse. Det som virkelig vil overraske meg, er om han fortsetter å utøve vold også senere, sa Håkonsen.

Dagen etter fengslingsmøtet

Hendelsen fant sted på London Pub i Oslo sentrum i november i fjor, dagen etter det første åpne fengslingsmøtet mot Breivik. Pracon fortalte retten at han var utrolig sliten og under mye press disse dagene.

— Det var første gang jeg så ham i levende live etter Utøya. Jeg opplevde en veldig sterk psykisk påkjenning. Sinne, hat og mye smerte, fortalte Pracon.

Han husker ikke noe av selve voldsepisoden på puben. Han var ute på byen med søsteren og en venn for å forsøke å få tankene over på noe annet etter fengslingsmøtet. I det ene øyeblikket sto han ved baren, det neste han husker er at han satt i politibilen. Han hadde drukket en god del øl denne kvelden, pluss et par drinker og shots.

Pracon vil likevel erkjenne skyld for det som skjedde på bakgrunn av det bevismaterialet som foreligger.

— Jeg har tenkt mye på hvordan det har gått med dem i ettertid. Jeg har vært veldig lei meg, og jeg har vært redd for gjentakelse, sa han.

- Vanlig sak, uvanlig bakgrunn

Pracon erkjenner at han ikke har tatt kontakt med de to pubgjestene i tiden etterpå.

— Jeg vet ikke om de vil snakke med meg, og jeg vet ikke hvordan jeg skal kunne unnskylde noe så grusomt, sa han.

Pracons forsvarer, advokat Bjørn Nærum påpekte at dette er en type vold som man ofte ser, men at bakgrunnen gjør at det er en spesiell sak.

— Vi ønsker å få fram at Pracon deltok på AUF-leiren på Utøya og var i en spesielt utsatt situasjon. Vi vil få fram hvilken betydning det har for det som skjedde siden, sa Nærum.

Pracon gikk inn på hvordan han fortsatt er preget av traumet fra Utøya. Det han gjorde på London Pub var en helt ukjent side av ham.

— Jeg har vært sosial, vært mye på fest. Men jeg har aldri opplevd en lignende situasjon før, sier han. (©NTB)