Etter fire år i hornet på veggen har Haga avfødt en bok om politikk. For nerder, sier hun selv. Her er ingen pikante avsløringer, ingen skittkasting på tidligere regjeringskolleger. Bare en beskrivelse av en rødgrønn drøm og en analyse av hva som er gjort, og hva som gjenstår.

— Dette er ingen jobbsøknad, men et forsøk på å få i gang en prosess i de tre regjeringspartiene som kan munne ut i en fornyet plattform for 2013. Gamle slagord er ikke nok, sier Haga.

Hun takker bestemt nei til oppfordringer om å kommentere dagsaktuelle utfordringer i Sp. Det er tyst i hornet om partilederens uregjerlige temperament og olje- og energiminister Ola Borten Moes eventuelle lederambisjoner.

Ikke all verden

Haga minnes 2005 og avslører at det egentlig ikke var «all verden» de tre partiene ble enige om på Soria Moria. EØS-avtalen skulle ikke røres, en selvmordsparagraf skulle automatisk oppløse regjeringen hvis Ap gikk for medlemskap i EU, NATO skulle ligge i bånn og skattenivået for 2004 skulle danne rammen.

— Stort mer var det ikke. Mye gikk seg til underveis. Men vi samlet oss om ett mantra: Velferd framfor skattelette. Det vant vi valget på. Det ga en ny retning til politikken. Men etter sju år ved makten er ikke et mantra nok, sier Haga.

Hun mener de tre må synliggjøre hva de vil og ærlig redegjøre for at alt ikke er gjort. De må dessuten sannsynliggjøre for velgerne at SV og Sp i de neste fire år skal kunne levere på sine kjerneområder bedre enn de har gjort til nå.

— Hvis ikke de små får noe, er dette kjørt. Ap har full rett til å bruke kjøttvekta, partiet er stort og tungt nok til det. Men det holder ikke for fellesskapet. De små har fått for lite. Det største partiet må vise betydelig raushet, sier den tidligere partilederen.

Seier mulig

Fra sin posisjon som generalsekretær i Norsk Luftambulanse ser Haga politikken utenfra, fra hornet på veggen som hun kaller det. Hun sier det er fullt mulig å vinne i 2013, selv om målingene lenge har vist et klart borgerlig flertall.

— Det er tre gode partiledere. Og regjeringen ledes av Jens Stoltenberg, Norges beste kommunikator. Til tross for slitasje, er fornyet tillit innen rekkevidde, hvis de rødgrønne klart og ærlig snekrer en plattform som viser hva de vil bruke makten til de neste fire år, sier Haga.

Hun mener opplagte saker gjenstår, hvis de tre skal være tro mot ideen bak det rødgrønne prosjektet. Fattigdomsproblematikken er stadig uløst, det er flere fattige i Norge i dag enn i 2005. Næringspolitikken er uforløst, det er store utfordringer knyttet til todelingen i næringslivet mellom olje- og gassvirksomhet og fastlandsindustrien. Hele feltet med fornybar energi roper etter statlig satsing.

— Landet er ikke ferdigskapt, sier Haga.

Hun tenker også litt høyt om livet som rikspolitiker, en tilværelse hun omtaler som «å leve i en boble». Haga tror at enhver, etter tre perioder på Stortinget eller åtte år i regjering, bør komme seg ut i den vanlige verden en stund.

Selv tiltrer Haga i januar 2013 jobben som direktør i Global Crop Diversity Trust, en frittstående, internasjonal stiftelse som jobber med bevaring av det genetiske mangfoldet i landbruket. Stiftelsen er tett involvert i arbeidet med det globale frøhvelvet på Svalbard. (©NTB)