Vurderer fremtiden i Bergen Group

Magnus Stangeland vurderer å tre til side i Bergen Group etter at tiltalen mot ham ble kjent.

  • NTB
  • Christian Lura
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

De tidligere stortingsrepresentantene Anders Talleraas og Magnus Stangeland tiltales i pensjonsjuks-saken.

— Jeg kan bekrefte at det er tatt ut tiltale mot min klient. Han er tiltalt for grovt uaktsomt bedrageri, opplyser Talleraas’ forsvarer, advokat Bjørn Stordrange, til TV 2.

Verftseier Magnus Stangeland fra Austevoll er tiltalt for det samme.

Risikerer ubetinget fengsel

Magnus Stangeland sitter i ettermiddag i møte med sin advokat Svein Aage Valen.

Stangeland har bygget opp industrikonsernet Bergen Group, hvor han også er styreleder.

Overfor bt.no gir Stangeland uttrykk for at han nå vil vurdere å tre tilbake for en tid til rettssaken er over.

— Denne rettssaken kommer til å ta all min kraft. Nå vil jeg tenke nøye gjennom hva jeg gjør videre. Jeg er en hardhaus, men jeg må vurdere hvor mye ressurser jeg må bruke på rettssaken, sier Stangeland.

Risikerer fengsel

Talleraas og Stangeland skal ha fått forkynt tiltalen fredag formiddag.

Det er Riksadvokaten som har tatt beslutningen om å tiltale de to tidligere stortingspolitikerne på bakgrunn av etterforskningen til Økokrim. Spørsmålet er om de to som tiltales, har søkt om og mottatt pensjonsutbetalinger fra Stortinget uten å ha krav på disse utbetalingene.

De to risikerer opp mot to års fengsel hvis de blir dømt etter tiltalen.

Jeg er en hardhaus

Magnus Stangeland

- Handlet i god tro

  • Jeg er skuffet. Mitt forsvar er ikke blitt hørt. Nå må jeg bare gjenta argumentene mine i rettssaken. Jeg mener fortsatt at jeg ikke har gjort noe galt, sier Stangeland.

Økokrim mener Talleraas har mottatt 2,6 millioner kroner for mye i pensjon, mens beløpet for Stangeland er 536.000 kroner, melder NRK.

I august 2008 ble det kjent at Riksrevisjonen i en rapport til Stortinget konkluderte med at seks tidligere stortingsrepresentanter skulle ha fått til sammen rundt 5,7 millioner kroner urettmessig utbetalt i tidligpensjon.

Året etter satte Økokrim i gang etterforskning mot Talleraas, Stangeland, Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap), Gro Harlem Brundtland (Ap), Kjell Magne Bondevik (KrF) og Tore Austad (H).

- Har ikke gjort noe galt

I mars 2009 konkluderte Økokrim med at Bondevik, Brundtland og Austad ikke bevisst hadde gjort noe galt. I april i år ble saken mot Gulbrandsen henlagt. Samtidig ble det klart at Økokrim ønsket å tiltale Talleraas og Stangeland.

Begge nekter for å ha gjort noe galt og hevder de handlet i god tro.

— Jeg var tre ganger i kontakt med Stortinget. Den gangen fikk jeg beskjed om at styrehonorar og kjøregodtgjørelse for bruk av egen bil var sporadisk inntekt som ikke skulle regnes med. Så gikk det fire år uten at jeg hørte et knyst om saken, sier Stangeland.

Klausul om 75-årsregel

Bakgrunnen for bråket om stortingspensjonene, er at man kan få pensjon dersom summen av alder og tjenestetid på Stortinget er 75 år. Dermed ble det mulig for noen å oppnå stortingspensjon mens man fortsatt var i svært arbeidsfør alder, skriver Aftenposten.no.

Loven om pensjonsordning for stortingsrepresentanter inneholder samtidig en klausul om at 75-årsregelen ikke gjelder dersom vedkommende «har eller får tilsvarende inntektsgivende arbeid».

Denne klausulen ble tolket slik at vedkommende kunne motta pensjon så lenge inntekten fra annet arbeid ikke oversteg pensjonsinntekten. En annen tolkning var at kravet om «inntektsgivende arbeid» ikke omfattet inntekt fra styreverv o.l., og annen, mer tilfeldig inntekt.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Politikere risikerer fengsel

  2. Politikere risikerer fengsel

BT anbefaler

Flere land i Europa åpner grensene for nordmenn. Dette må du vite.

Med det nye sertifikatet kan man reise mer fritt i land i EU og EØS.

LES SAKEN