– Det er ikke mulig å si eksakt når skredet kommer, ettersom bevegelsene i fjellet ikke øker på dette tidspunktet – slik det gjorde i helga da det regnet.

Likevel virker fjellpartiet å være såpass ustabilt at ras kan utløses dersom det blir mye nedbør de kommende dagene, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap IKS tilNRKonsdag kveld.

Han sier det er vanskelig å vurdere hvor stort skredet blir.

Tre ganger så stort

De første beregningene viste at opptil 40.000 kubikkmeter fjell kan komme til rase ut. Nye analyser sier imidlertid at det kan dreie seg om det tredobbelte, opplyserRauma kommuneonsdag.

– Politiet har etter en vurdering av faglige råd bestemt seg for å gjennomføre en evakuering av to gårder i de mest utsatte områdene, samt at jernbanen stenges inntil videre. Brua over elva ved Lyngheim stenges også, sier ordfører Lars Olav Hustad.

Stenging av brua betyr i praksis at langt flere husstander og mennesker må evakueres.

Mennesker og dyr

Området blir konstant overvåket av det interkommunale foretaket Åknes/Tafjord Beredskap IKS. Onsdag kveld var det fortsatt stor usikkerhet knyttet til når skredet vil utløses.

– Men når analysene viser at det kan være fare for husstander og infrastruktur, er vi trygge på at politiet gjør det riktige i denne situasjonen, sier ordføreren.

Politiet sier til NTB at det nå jobbes intensivt med å finne gode, praktiske løsninger for å flytte de berørte personene.

– Men det er snakk om både mennesker og dyr, så arbeidet er litt vanskeligere enn om det bare dreide seg om folk, sier pressekontakt Janne Marthe Viddal i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Nekter å flytte

To av dem som må evakuere, er Gunn Walstad Sogge og datteren Christina Sogge. De sier tilÅndalsnes Avisat de føler de ikke har noe valg.

– Jeg jobber på Åndalsnes og Christina går på skole på Åndalsnes, forklarte Gunn etter at det ble klart at brua stengte.

Mannen til Gunn, Jørgen Sogge, blir igjen for å passe på dyrene på gården. Han blir ikke alene i området, for Kent Engstrømsier til avisaat han nekter å forlate huset sitt.

– Jeg flytter ikke. Da får politiet komme og bære meg vekk, sier Engstrøm – som har blitt bedt om å forlate boligen sin.

Politiet ønsker ikke å kommentere enkeltpersoners holdninger til evakueringen.

– Fokuset vårt er på å finne gode, praktiske ordninger inn mot frivillig evakuering av dem som det er ment skal evakueres, sier Viddal til NTB.

Var samlet til krisemøte

Rauma kommune vil bistå de berørte beboerne med midlertidig bosted. En hel kommune i beredskap gjør at kommunikasjonen må være god.

– Vi har hatt felles møte og konferert med de ulike partene tidligere i dag. Politiet, geologer, NVE, fylkesmannen i Møre og Romsdal og representanter for Rauma kommune var til stede, og vi har blitt enige om oppgavefordelingen, sier pressekontakt Janne Marthe Viddal i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.