Regjeringens forslag til å kutte i barnetillegget for uføre mens de samtidig gir skattelette for de rikeste i landet har møtt kraftig kritikk, skriver VG.

Da statsministeren i spørretimen i Stortinget sist onsdag skulle forsvare kuttet brukte hun følgende eksempel:

«En enslig person i jobb med lav inntekt — litt over 300.000 kroner, som er blant de laveste heltidsinntekter i Norge - og som har fire barn, ville med det systemet som skulle gjelde før vi så på barnetillegget, kunne tape 72.000 kroner ved å gå fra å jobbe 40 prosent til å jobbe 100 prosent.»

Etter en henvendelse fra Sps Geir Pollestad har arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) fått Arbeids- og velferdsdirektoratet til å utarbeide en oversikt over hvor mange personer eksempelet som Erna Solberg brukte omfatter.

Svaret er fire.

— Jeg lo høyt da jeg så dette tallet. Dette er ustyrtelig artig at statsministeren bruker et eksempel som kun dreier seg om fire personer, sier Pollestad.

Knut Arild Hareide - som stilte spørsmålet onsdag - sier at statsministeren ikke direkte har sagt noe feil, men mener eksempelet hun brukte ikke var særlig gjennomtenkt.

I en epost til VG svarer Erna Solberg at «Mange flere uføre enn det, med ulik ytelse, ulikt antall barn og ulik uføregrad, rammes av at de vil tape på å jobbe mer.»