Solsystemets største planet kan skues nært inntil månen ved midnattstider 1. juledag — på de få stedene i landet hvor skyene ikke dekker for.

Månen kom opp klokken 13.30, men Jupiter har vært synlig fra 15.30. Skylaget ligger imidlertid tett over nesten hele Sør-Norge. Men meteorologene levner håp for Nordmøre, Trøndelag, Nordland og sørlige deler av Troms.

Himmelshowet startet allerede ved mørkets frembrudd, og ved 02-tiden natt til onsdag er de på sitt nærmeste, og Jupiter kan ses som en litt sterk stjerne over månen, melder NRK.

— Da vil månen og Jupiter stå helt kloss på hverandre. De vil nærmest være «borti hverandre», før Jupiter, som beveger seg raskere på himmelen enn månen, går lenger og lenger bort, sier seniorrådgiver Pål Brekke i Norsk Romsenter.

For å se fenomenet trenger man ikke annet enn en vanlig kikkert eller et amatørteleskop. Også Jupiters fire måner og dens røde ring er mulig å skue, med litt flaks.

— Har du et litt kraftigere teleskop bør du kunne se den store røde flekken på Jupiter. Her skjer det ting som får forskere til å klø seg i hodet. Er flekken i ferd med å skrumpe? sier Brekke.

PS! Du kan ta en sniktitt ved å laste ned gratisprogrammet Stellarium (www.stellarium.org).