Anundsen: - Saker som dette er aldri hyggelig

Justisminister Anders Anundsen sier han er overrasket over antallet lengeværende asylbarn som er utsendt.

I dag måtte justisminister Anders Anundsen svare for asylbarnsaken overfor Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
  • Kjetil Gillesvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Anders Anundsen møtte fredag kveld pressen, etter å ha blitt grillet i over to timer i Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité.

I sitt første intervju med Bergens Tidende på over 50 dager, fortalte Anundsen at han har vært veldig opptatt av å nå måltallene for utsendelser som Stortinget har fastsatt.

— Det følger ressurser med disse måltallene, som skal nås. Samtidig er det viktig for meg at lengeværende barn ikke skal prioriteres over andre barn, sier han.

Les også

Følg høringen om asylbarna direkte

Det er nettopp denne presiseringen som ikke har nådd frem til politietatene.

— Politiet sier at dette ikke har hatt konsekvenser av negativ karakter. Jeg tar det til etteretning, sier han.

- Viktig å få frem fakta

Stortingets måltall var i 2014 7.100 utsendelser. Under høringen gjentok Anundsen flere ganger at det ville vært oppsiktsvekkende om han ikke hadde nådd måltallet.

Politietatene har ved flere anledninger sendt varsel om at mange lengeværende barn ble sendt ut i høst.

- Hvorfor har du ikke vært mer opptatt av lengeværende barns status i møter?

— Det er ikke et riktig premiss. Vi har gjennomført en rekke møter for å få på plass engangsløsningen for lengeværende barn, og en varlig løsning. Det vil dere se om dere ettergår møtene, sier Anundsen.

— Hva tenker du om muligheten for mistillitsforslag?

Les også

Asylbarnas høringsdag

— Jeg kan ikke kommentere mistillit. Jeg synes det er viktig for meg å få frem det jeg mener er fakta i saken.

- Er din posisjon som statsråd svekket?

— Saker som dette er aldri hyggelig. Særlig saker som får stor oppmerksomhet, og som jeg mener baserer seg på feil og mangler.

- PU har nådd målene sine

På spørsmål om måltall har trumfet alle andre kriterier rundt utsendelsene, viser Anundsen til at lengeværende barn ikke skulle vernes.

— Det er ikke slik at lengeværende barn ikke skulle prioriteres. De skulle prioriteres på lik linje med andre barn. Politiets utlendingsenhet (PU) har nådd målene sine. 2.800 kriminelle er blant annet returtnert. De har gjort en god jobb med dette, sier Anundsen, som likevel legger til:

— Jeg er overrasket over antallet lengeværende barn som er returnert. Men det er vanskelig å si hva som ville vært et riktig tall. Det å returnere har vært et mål, men ikke å returnere lengeværende fremfor andre.

Les også

Politiet ville gi opp Anundsens rekordmål

Per 30. november var 80 lengeværende barn sendt ut av Norge i 2014. Politiet sa i dagens høring at de som er returnert ville vært returnert uansett, uavhengig av praksisendringer fra politisk ledelse.

— Hvordan var det for den tidligere lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen å sitte på andre siden av bordet i dag?

— Det er interessant å sitte på andre siden av bordet. Det var en ålreit opplevelse å oppleve å bli grillet, fremfor å grille selv, svarer Anundsen, før han går videre.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Ingen sammenheng

  2. Holdt protest mot tvangsreturer hemmelig

BT anbefaler

– Jeg merket ikke at jeg kjørte over dem

En kvinne er tiltalt for å ha kjørt over flere personer.

LES SAKEN