— Jeg våknet da bjørnen sto oppå meg. Den gikk rett mot hodet mitt, sier Jakúb Moravec til NRK. 37-åringen er glad for å ha sluppet fra angrepet i live.

— Jeg rakk ikke å tenke så mye. Jeg ble først redd etterpå, da bjørnen var skutt, sier han.

Moravec var del av et turfølge på seks personer som ble angrepet av isbjørn ved Fredheim. Bjørnen ble skadeskutt med pistol av en av Moravecs kolleger og trakk seg unna.

Spor og blodspor etter isbjørnen ble fulgt ned til sjøkanten, og den ble observert svømmende i Tempelfjorden. Isbjørnen ble endelig avlivet da Sysselmannens folk kom til stedet med helikopter.

Angrepet skjedde i sekstiden om morgenen.

ta3db14f.jpg

Fløyet til Longyearbyen

— Personen som ble angrepet, ble fløyet til Longyearbyen. Legen her bekrefter at det kun er snakk om sår, og at vedkommende er lettere skadd. I tillegg ble en person tatt med til behandling for frostskader, men det er uavhengig av episoden med bjørnen, sier Arnesen til NTB.

Sysselmannen opplyser at tsjekkeren fikk skader i armen og ansiktet. En kvinne i samme følge ble også tatt med til sykehuset på grunn av frostskader.

Gruppen som ble angrepet var på en kombinert snøscooter- og skitur på Svalbard. De overnattet i telt.

Det er fem-seks mil å kjøre med scooter til Fredheim, som ligger nordøst for Longyearbyen.

Stor trafikk

Det er ventet mange tilreisende til Svalbard i forbindelse med den totale solformørkelsen fredag.

Allerede for to måneder siden la Sysselmannen ut praktisk informasjon til de tilreisende. Der er bjørnefaren et viktig moment, og personer som ønsker å forlate bebyggelsen «må ha tilstrekkelig isbjørnbeskyttelse».

Det siste dødelige isbjørnangrepet på Svalbard var i 2011 da en britisk skolegruppe ble angrepet. En 17 år gammel elev mistet livet.