Stoltenberg: - Norge har vist styrke etter 22. juli

Norge har klart å stå opp for sine viktigste verdier etter at terroren rammet for fire år siden, mener NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

TIL UTØYA: Jens Stoltenberg skal på Utøya når AUF holder sin første sommerleir der siden 2011.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Onsdag er den tidligere Arbeiderparti-lederen til stede når de 77 som mistet livet i angrepet 22. juli, minnes i regjeringskvartalet og på Utøya.

— Jeg opplevde som statsminister at landet jeg leder ble utsatt for et terrorangrep, at partiet jeg ledet og steder jeg har et nært forhold til, ble angrepet. Derfor er det også noe som jeg personlig har et veldig nært forhold til, sier Stoltenberg til NTB.

— Det var mennesker jeg jobbet sammen med i regjeringskvartalet, og mennesker jeg kjente fra AUF og Arbeiderpartiet. For meg er det å delta et personlig ønske om å vise respekt, legger han til.

Les også:

Les også

Slik blir 22. juli-markeringen

Deltar på leir

På Utøya markeres tragedien med innvielsen av et nytt minnested som består av en ring med navnene til 60 av de 69 som ble drept på øyen.

Stoltenberg skal også delta når AUF, for første gang siden tragedien i 2011, arrangerer sin årlige sommerleir der mellom 7. og 9. august. Opp mot 1000 ungdommer skal delta.

— Jeg opplever at det er viktig å være til stede for å vise at øyen er et sted der man kan forene det å minnes og vise respekt, med det å ha aktivitet.

MINNESMERKE: På Utøya er det i år laget et minnested som består av en ring med navnene til 60 av de 69 som ble drept på øyen under terrorangrepet.
ÅPNES: 22. juli-senteret i første etasje i Høyblokka åpnes i dag.

Selv har han deltatt på hver eneste sommerleir på Utøya siden 1974.

— Jeg har holdt taler og deltatt som AUF-er. Og jeg sa også i dagene etter 22. juli 2011 at jeg skulle komme tilbake når det igjen blir leir. Det er noe jeg opplever er riktig, sier han.

- Kan ikke forties

Siden 2011 har diskusjonen gått om AUF noensinne skulle ha leir på Utøya igjen og hvilken form øyen skulle ha i fremtiden. Enkelte etterlatte og AUF-ere som var til stede for fire år siden, mener det er galt at den åpnes allerede.

— Jeg er glad for at AUF har brukt tid på å holde en tett dialog med de pårørende og støttegruppen, sier Stoltenberg.

— Sett fra utsiden opplever jeg at de har greid å finne en balanse mellom å minnes og vise respekt, men samtidig ta tilbake øyen og bruke den igjen. Det er en veldig vanskelig balanse, legger han til.

Det har også vært strid om det nye informasjonssenteret som åpnes i regjeringskvartalet onsdag. Flere har reagert på at bombebilen til Anders Behring Breivik er en del av utstillingen.

— Jeg forstår behovet for å lage et informasjonssenter. 22. juli er en dramatisk hendelse i norgeshistorien. Det kan ikke forties, men må behandles med den verdighet og respekt som en så brutal hendelse må behandles med, sier Stoltenberg.

Åpenhet og demokrati

I flere taler i dagene som fulgte angrepet, manet den daværende statsministeren til «mer demokrati og mer åpenhet». Fire år etter er det mulig å si at Norge har lyktes i dette, mener han.

— Jeg mener Norge har vist styrke, sier Stoltenberg.

— Det er lett å si at det bare er ord, men i denne sammenheng spiller det en rolle. Det handler om at vi sto opp for noen verdier, at vi er et samfunn preget av tillit og åpenhet. Det er vi fortsatt, sier han.

Publisert
BT anbefaler

Mette Hammersland var på joggetur. Så kjente hun et hardt grep.

Mette Hammersland har kjempet for kvinnefotball i 45 år. Men opplevelsene utenfor banen har satt dypest spor.

Mest lest akkurat nå

  1. Tom var lei av regnet i Bergen. Så havnet de på samme tur.

  2. 121 nye smittede i Bergen

  3. Arild mister huset og familiegården når skipstunnelen skal bygges

  4. 19-åring til sykehus etter voldshendelse i natt

  5. Bekymret for korona og høye strømpriser? Thea har et enkelt råd til deg.

  6. Eidsvågtunnelen stengte mot sentrum