Skipet manglet 120.000 liter diesel

MØTER PRESSEN: Danske Flemming Thue Jensen på dagens pressekonferanse som blir holdt på kontoret til advokat Sigurd Klomsæt.
FULLT: Det er godt oppmøte på pressekonferansen som startet klokken 12 på advokat Sigurd Klomsæts kontor i Oslo.
  • Brannen ble holdt i live med diesel fra skipets tanker, ble det hevdet på pressekonferansen i Oslo.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

«Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star» holdt i dag klokken 12 pressekonferanse om nye opplysninger om brannen i 1990 som kostet 159 menneskeliv.

På pressekonferansen i Oslo stilte danske Flemming Thue Jensen, som var hovedundersøker fra den danske Søfartsstyrelsen frem.

Fana-mannen Terje Bergsvåg fortalte hva stiftelsen sitter på av beviser.

Bergsvåg sa at det mangler sentrale bilder i politiets bevismappe.

Han fortalte også at det finnes vitner som har sett maskinsjefen på skipet få en tykk konvolutt og at det i den forbindelse ble nevnt 800.000:

— Jeg vet ikke om det var dollar eller kroner. Politiet ville ikke sjekke opplysningene. Deres jobb var å finne brannstiftere, ikke etterforske svarte penger, sa poliitet, ifølge Bergsvåg.

Mener diesel ble tatt fra tankene

På pressekonferansen i Oslo stillte også sjøteknisk sakkyndig Giske Weddegjerde.

Weddergjerde fortalte at det manglet diesel i tankene sammenlignet med hvor mye båten normalt ville brukt. Det er rundt 120.000 liter diesel, eller ti tankbiler, som man ikke kan gjøre rede for, mener Gisle Weddegjerde, som er sjøteknisk sakkyndig for stiftelsen.

Energien tilført fra denne dieselen stemmer godt overens med simuleringer av brannforløpet, ifølge Ståle Eilertsen i Skansen consult.

— Brannen kan umulig forklares uten at det tilføres energi, og det stemmer veldig godt med den mengden diesel som mangler, sa Eilertsen.

- Veldig stolte

Lørdag kveld intervjuet BT Terje Bergsvåg fra Fana om den nye utviklingen rundt brannkatastrofen fra april 1990.

MANGEÅRIG ARBEID: Fana-mannen Terje Bergsvåg er nestleder i stiftelsen som har fått den danske sjøfartsinspektøren på banen.

— Vi er veldig stolte av den jobben hele gruppen vår har gjort. Det som skjer når bidrar til å bekrefte det vi har sagt, sa Bergsvåg da.Bergsvåg er nestleder i «Stiftelsen Etterforskning av Mordbrannen Scandinavian Star», som har drevet sin egen etterforskning av saken i årevis. I 2013 la de frem sin egen granskningsrapport der de blant annet hadde gått gjennom over 20.000 sider politidokument. Konklusjonen til stiftelsen var at ni personer fra mannskapet sto bak brannen.

Var først på skipet, ble aldri avhørt

Lørdag kveld sto Flemming Thue Jensen, daværende hovedundersøker av brannen fra den danske Søfartsstyrelsen, frem. Han var en av de første som kom ombord etter at brannene var slukket, men har ikke fortalt om alt han så før.

Jensen er overbevist om at brannen var nøye planlagt, og ble utført av brannstiftere med inngående kjennskap til skip og brannforløp. Han er overbevisst om at brannstifterne var i besetningen på skipet.

— Det måtte være en ond, bevisst og planlagt handling. Det var ikke en eller annen tulling som hadde gått forbi og kastet fra seg en brennende fyrstikk, sier Flemming Thue Jensen til Politiken.

Pressesjef Unni T. Grøndal ved Oslo politidistrikt sier at de vil vente til etter pressekonferansen søndag klokken 12.00 før de bestemmer seg om de ønsker å kommentere saken.

Sent lørdag kveld sendte Grøndal Aftenposten denne mailen:

— Politiet har tidligere bedt om og fått innspill til etterforskningen. Flere av de innkomne momentene ser vi både på som nyttige og verdifulle. Noen er alt en del av etterforskningen, andre er nye, og vi ber alle som mener de har relevante opplysninger om å kontakte politiet.

Taus påtaleansvarlig

Nicolai Bjønnes var påtaleansvarlig for «Scandinavian Star»-brannen. Han jobbet som politiadvokat i Oslo i årene 1985-2000, og drev siden egen advokatpraksis frem til han sommeren 2014 ble sykmeldt.

— Jeg så ikke innslaget om «Scandinavian Star» på TV2 lørdag kveld, og har forøvrig ingen kommentar, sier Bjønness.

Norsk politi hadde egentlig pekt ut en dansk lastebilsjåfør som gjerningsmann. Men i 2014 gjenopptok de saken.

Jensen har politiet likevel aldri avhørt, selv om han har tatt kontakt med dem to ganger. Den tidligere skipsinspektøren er svært kritisk til måten politiet har etterforsket saken på.

— Norsk politi har gått blindt etter antakelsen om at en av passasjerene startet brannene. De har ikke fulgt sporene som peker mot at en eller flere i skipets besetning kan være brannstifterne. Om de hadde gjort det, hadde de sett bevisene rett foran føttene sine, sier Flemming Thue Jensen.

BT mener:

Les også

Dødsbrannen fortjener en havarikommisjon

— Ba selv Jensen om å stå frem

Bergsvåg har selv jobbet med saken i nesten 26 år. Han sier han flere ganger har prøvd å overlevere nye spor og funn til politiet, men at han aldri har blitt hørt.

— Det er skandaløst at de ikke har tatt det mer på alvor. Jeg har sendt dem mailer, bedt dem om å møte oss. Men enten får jeg ikke svar, eller så vil de ikke snakke, sier Bergsvåg.

Han mener Jensens uttalelser setter norsk politi i et svært dårlig lys.

— Det er nedverdigende dette. Han sier jo at hvis politiet hadde villet, kunne de lett funnet ut av dette.

Bergsvåg og stiftelsen opprettet kontakt med Jensen i København for to uker siden. Bergsvåg hadde lest et intervju med Jensen i VG fra 1990. Derfor visste han at Jensen satt på informasjon.

— Da vi møtte ham og begynte å fortelle skjønte han at vi satt med nøyaktig samme oppfatning av hva som har skjedd, sier Bergsvåg.

Bergsvåg sier det var stiftelsen som ba Jensen om å stå frem. De skal også arrangere pressekonferanse sammen med ham i Oslo søndag formiddag.

— Her vil det komme enda flere opplysninger frem. Vi har prøvd å overrekke dette til politiet, men når de ikke vil ha dem holder vi heller pressekonferanse, sier Bergsvåg.

Vil ha full gransking:

Les også

Tidligere etterforskning av «Scandinavian Star» holder ikke mål, mener et stort flertall på Stortinget

Håpefull

I 2015 satte Stortinget ned en egen kommisjon som skal granske «Scandinavian Star»-saken. Disse skal møtes mandag. Bergsvåg sier Stiftelsen har en god tone med dem.

— Alt vil bli oppklart nå, sier han skråsikkert.

Samtidig legger han ikke skjul på at han mener det er alt for sent.

— Jeg er fortvilet på vegne av de pårørende. De kunne fått alle svarene sine for 25 år siden. Hele tiden har de måttet leve med spekulasjoner, og sår som ikke har fått gro, sier han.

— Her vil det komme enda flere opplysninger frem. Vi har prøvd å overrekke dette til politiet, men når de ikke vil ha dem holder vi heller pressekonferanse, sier Bergsvåg.

Publisert