Mor er siktet etter at datteren (13) ble funnet død i Valdres

En jente (13) ble nyttårsaften funnet død i Valdres. Moren er siktet i saken.

  • Olga Stokke
  • Marita E. Valvik
  • Lars Inge Staveland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Kriminalteknikere har gjennomført undersøkelser på stedet, med teknisk bistand fra Kripos. Det er også gjennomført rundspørring, melder Aftenposten.

— Påtalemyndigheten mener det foreligger skjellig grunn til mistanke om grov omsorgssvikt med døden til følge, heter det i pressemelding.

Det var nyttårsaften politiet ble varslet av Norsk Luftambulanse om at en jente på 13 år var funnet død i Valdres. Politiet skriver i pressemeldingen at de umiddelbart startet etterforskningen fordi de mente dødsfallet var mistenkelig.

— Dette skjedde på kvelden nyttårsaften. Så vidt vi vet var det kun kvinnen og 13-åringen til stede, sier politiadvokat Julie Dalsveen til Aftenposten.

VGskriver at det var moren som varslet nødetaten.

Moren er siktet for grov omsorgssvikt

Politiet opplyser at moren i 40-årene ble siktet fredag 1. januar. Påtalemyndigheten mener det foreligger skjellig grunn til mistanke om grov omsorgssvikt med døden til følge og skjellig grunn til mistanke om at siktede har unnlatt å hjelpe den nå avdøde.

Moren til jenten har fått behandling hos helsevesenet og er ikke avhørt. Hun ble siktet fredag, dagen etter jenten ble funnet død. Politiet har ikke avhørt siktede grunnet hennes helsetilstand.

Det melder politiet i Vestoppland, Innlandet politidistrikt, i en pressemelding.

– Politiet startet umiddelbart etterforskning da dødsfallet var å anse som mistenkelig. Vi har en formening om hva som har skjedd, sier politiadvokat Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt til NTB.

Politiet ønsker ikke å si noe om dødsårsaken nå, men opplyser at det var omstendigheter på stedet som gjorde at politiet anså dette som en straffesak.

Gikk ikke på skole den siste tiden

Politiet opplyser at nærmeste familie er kjent med dødsfallet. Ifølge politiet var det kun moren og datteren som befant seg i Valdres.

Hvor lenge de har vært i Valdres, vet ikke politiet sikkert.

— Denne trettenåringen har ikke gått på skole, verken i Valdres eller andre steder den siste tiden. Men hvor lenge denne tiden har vært, er det usikkerhet rundt, sier politiadvokat Julie Dalsveen i politiet i Vestoppland til Aftenposten.

Hun vil ikke si noe om hvor i landet de kommer fra. Begge er norske statsborgere med etnisk norsk bakgrunn.

Dalsveen sier at de kommer til å ta kontakt med barnevern, skole og andre offentlige instanser så raskt kontorene åpner.

— Foreløpig har vi hatt mye å gjøre med saken og kontorene er heller ikke åpne i disse dagene, men dette er forhold vi må komme til bunns i når de offentlige kontorene åpner, sier Dalsveen.

Hun presiserer at dette er en foreløpig siktelse, og derfor ikke kan gå ut mer flere opplysninger.

— Politiet har tatt kontakt med en advokat som har sagt seg villig til å representere kvinnen, men han er ikke formelt oppnevnt av retten. Så vidt vi vet har han ikke vært i kontakt med kvinnen på grunn av kvinnens helsetilstand, sier Dalsveen.

Ikke fra Valdres

Moren og datteren er ikke opprinnelig fra Valdres, men fra et annet sted i landet. Politiet ønsker ikke å opplyse om hvilken kommune de var bosatt i.

— Vi ber om forståelse for at vi er i en tidlig fase av etterforskningen og at det gjenstår mye arbeid før vi kan si noe nærmere om hvilke omstendigheter som kan ha ledet til at barnet døde. Etterforskningen fremover vil blant annet omfatte flere avhør av vitner samt å undersøke om det foreligger informasjon hos andre offentlige etater som kan belyse saken, heter det i pressemeldingen.

Advokaten som bistår den siktede bekrefter overfor Aftenposten at han ikke har vært i kontakt med den siktede ennå.

Kan ikke avhøres ennå

— Politiet har vurdert det slik at det følelsesmessig sett ikke er forsvarlig å avhøre henne foreløpig. Hennes helsesituasjon er nå det viktigste, sier advokat Håvard Fremstad.

Han har ikke mottatt noe annet fra politiet enn pressemeldingen og vil derfor ikke kommentere saken ytterligere.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Sønnen deres ble skutt av politiet. Nå forteller de om Morten.

Vibekke og Lasse Michelsen vil at du skal vite at Morten fikk gjort mye før han ble psykisk syk.

Mest lest akkurat nå

  1. Her har eierne store planer: – Det skal bli det motsatte av Myrkdalen

  2. Trengereidtunnelen åpen for fri ferdsel

  3. Folkehelseinstituttet bommet kraftig på smittetall i julen

  4. Et nabolag på nåler

  5. FHI: - Det er mulig vi må gi en tredje vaksinedose

  6. Denne gjengen vil gjerne ha middagsrestene dine