Høyrefolk på Vestlandet krangler om veien til Oslo. Hordalendingene vil kjøre over Hardangervidda. Men de kan heller ta fly eller tog, mener partifellene fra Sogn og Fjordane. De vil kjøre bil over Hemsedal.

En god veikrangel kan alltid piffe opp et landsmøte, uansett parti. På Høyres landsmøte denne helgen er det ikke så mye å kives om, men hvor veien mellom øst og vest skal gå, hisser opp vestlendingene.

Bergenserne er privilegerte

I en frisk uttalelse fra Sogn og Fjordane Høgre heter det at bergenserne ikke har så mye å klage over:

— Dei som bur sentralt i Bergens-området har alternativ om å reise med jernbane og val mellom mange flyruter og flyselskap. Dette breie tilbudet finst ikkje nord på Vestlandet, og der er ein meir avhengig av gode vegar. Heile 38 prosent av ekspressbusstrafikken på alle fem aust-vest-sambanda går over Hemsedallfjellet», heter det.

Vidda og Haukeli

Hordaland Høyre vil ikke til Hemsedal, de vil til Hardangervidda. Fylkespartiet har levert inn en enda lenge uttalelse enn sine partifeller i fjordfylket.

Konklusjonen er klar: Den nye hovedfartsåren mellom Østlandet og Vestlandet må gå langs riksvei 7 over Hardangervidda.

I tillegg støtter hordalendingene Statens vegvesen som anbefaler E134 over Haukeli.

Og Rogaland Høyre slutter seg til siste alternativ. De vil gjerne kjøre over Haukelifjellet, og mener ingen ting om Vidda eller Hemsedal.

Ikke avklart

Men Høyre-landsmøte kommer ikke til å lande på noen konklusjon. Høyre vil ikke ha splid mellom partifellene. En av møtelederne, Tom-Christer Nilsen, har en solid ballast med seg til møtet. Fylkesordføreren i Hordaland har hele det tverrpolitiske fylkesutvalget med seg i kravet om at riksvei 7 og E134 blir fremtidens samband over fjellet.

Det er regjeringen som til slutt kommer med en anbefaling, mens Stortinget tar den endelige beslutningen i forbindelse med neste Nasjonal transportplan.