Siste farvel med fange 79 231

Det offisielle Norge, med Kong Harald og statsminister Erna Solberg i spissen, tok tirsdag farvel med Samuel Leon Steinmann, den siste overlevende fra nazistenes deportasjon av norske jøder i 1942.

SISTE REIS: Samuel Steinmann gravlegges på Helsfyr Gravlund. Steinmann var en av fem norske jøder som overlevde Auschwitz-Birkenau under andre verdenskrig, og som tidsvitne har Steinmann vært svært viktig for vår nasjon.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Steinmann var 19 år gammel da han sammen med broren Harry og 530 andre norske jøder ble stuet om bord i troppetransportskipet «Donau» i Oslo en grå novemberdag i 1942.

Av de 302 mennene, 188 kvinnene og 42 barna om bord, var det bare fem menn som kom hjem i live. Steinmann var en av dem.

Tirsdag sto både Kong Harald, stortingspresident Olemic Thommessen, statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) med bøyd hode foran den enkle hvite trekisten da Steinmann ble gravlagt på statens bekostning på den jødiske gravlunden på Helsfyr i Oslo.

Orket ikke

FARVEL: Samuel Steinmann overlevde nazistenes herjinger. Tirsdag tok Norge farvel med ham.
STATSMINISTEREN: Erna Solberg møtte opp i Steinmanns begravelse. Her med forstander Ervin Kohn Det Mosaiske Trossamfund.
KONGEN PÅ PLASS: Kong Harald ankommer Helsfyr Gravlund. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Først mange år etter krigen orket Steinmann å snakke om skrekkopplevelsene i Auschwitz, om brorens død, om de mange som ble sendt rett i gasskamrene, om dødsmarsjen han ble tvunget ut på sammen med over 60.000 andre gjenlevende fanger da Den røde armé nærmet seg våren 1945, og om hvordan han på nasjonaldagen 17. mai endelig greide å ta seg til Danmark og senere videre til Norge.Kort tid etter ble han gjenforent med faren og familiemedlemmer som hadde flyktet til Sverige, og sammen flyttet de tilbake til huset i Solveien på Nordstrand og gjenåpnet familiens butikk på Youngstorget i Oslo.

Medmenneskelighet

I 1950 giftet Steinmann seg med den danske jøden Bodil, som døde i 1998. Paret fikk tre barn, og Steinmann fikk også sju barnebarn og seks oldebarn.

Et av barnebarna er den kjente komikeren Cecilie «Cess» Steinmann Neess, som aldri har lagt skjul på sitt jødiske opphav.

— Det var han som lærte meg om respekt og medmenneskelighet, fortalte hun da nyheten om bestefarens død ble kjent.

Siste tidsvitne

De siste årene av sitt liv var ikke Steinmann bare det sterkeste tidsvitnet, han var også det siste tidsvitnet som kunne fortelle om den ufattelige skjebnen til jødene som ble deportert med «Donau».

— Skolebøkene forteller ikke stort, sa Steinmann i et intervju med NTB.

Selv fortalte han blant annet om unge Marie Sachnowitz som sang så vakkert på dekket av «Donau», uvitende om at hun ville bli sendt rett i gasskammeret i Birkenau få dager senere, sammen med 345 andre kvinner, barn og eldre.

Beklagelse

Først i 2012 fikk Steinmann og andre norske jøder en offisiell beklagelse fra regjeringen for deportasjonen i 1942, og også fra norsk politi som medvirket da hundrevis ble sendt rett i døden.

— Veldig godt å høre, men jammen på tide, lød hans korte kommentar den gang.

I fjor høst ble Steinmann hedret for sin innsats med å overbringe historien til nye generasjoner, og 1. mai døde fange 79 231 fra Auschwitz, 91 år gammel.

Publisert:

Les mer om dette temaet