Norges Fredsråd: Malala-hyllest kan virke hyklersk

Flere vestlige toppledere har trykket Malala Yousafzai til sitt bryst, men hyllesten underslår at deres krigspolitikk har styrket fredsprisvinnerens fiender, mener Hedda Langemyr i Norges Fredsråd.

Publisert Publisert

Fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai signerte gjesteboken på Nobelinstituttet tirsdag. Nobelkomiteen i bakgrunnen. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Nobelpris-medaljens bakside er at vestlige ledere potensielt kan ta modige Malala til inntekt for Vestens feilslåtte krig mot terror, sier Hedda Langemyr fra Norges Fredsråd til Klassekampen.

Les også

De skal intervjue Malala i morgen

Les også

Malala: - Barn må kjempe for sine rettigheter

Langemyr arrangerer onsdag det store fakkeltoget til ære for 17-åringen som ble skutt i hodet av Taliban i 2012, og som har blitt et internasjonalt symbol på kampen mot ekstremisme og for barns og jenters rettigheter.

Blant dem som har snakket varmt om Malala er USAs president Barack Obama, de tidligere britiske statsministrene Tony Blair og Gordon Brown, samt NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Langemyr hevder vestlige ledere selv har bidratt til forsterkningen og radikaliseringen av islamistisk ekstremisme. Derfor mener hun man kan stille spørsmål om enkelte vestlige ledere virkelig spiller på lag med Malala eller ikke.

— Slik hyllest kan oppleves hyklersk når den kommer fra vestlige ledere som har spilt sentrale roller i en krigføring som ikke nevneverdig har hjulpet situasjonen for barn, jenter, eller utdanning. De kan ta henne til inntekt for det «vi alle kjemper for». Men vi kjemper ikke alltid for det samme, og i hvert fall ikke med de samme virkemidlene, sier hun.

Fredsprisseremonien for Malala Yousafzai og den andre fredsprisvinneren, Kailash Satyarthi, finner sted i Oslo rådhus onsdag klokka 13.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Malala: Glad for å være i Norge

  2. Fredsprisvinner Satyarthi tatt imot på Gardermoen

  3. Ord er det beste våpen