Wiborg fikk allerede i mai i år varsel om oppsigelse, og tirsdag ble det kjent at han torsdag i forrige uke måtte gå på dagen.

— Jeg fikk beskjed om å pakke sammen sakene mine på fire timer. Dette er verre enn amerikanske forhold, sier Wiborg til Teknisk Ukeblad.

Høsten 2011 mente han at forholdene i norsk oljeforvaltning var blitt så ille at han varslet Riksrevisjonen om blant annet det han mente er en usunn rolleblanding mellom Statoil og staten.

Oljedirektoratet avviser at oppsigelsen har sammenheng med varslingen til Riksrevisjonen.

— Wiborg har blitt avskjediget etter tjenestemannsloven paragraf 15 på grunn av grov uforstand i tjenesten og utilbørlig atferd i eller utenfor tjenesten, sier pressetalsmann Bjørn Rasen i Oljedirektoratet.

Både miljøbevegelsen og oljeindustrien reagerer på oppsigelsen.

— Det vil nå bli vanskelig for kritiske røster å heve stemmen overfor ledelsen i Oljedirektoratet, sier Bellona-leder Frederic Hauge til E24.

Hauge får støtte fra tidligere informasjonssjef i Statoil, Hogne Hongset.

— Rolf Wiborg er at en rutinert og kunnskapsrik person. Når han blir avskjediget på et tilsynelatende formalistisk grunnlag etter at han har blitt en varsler, lukter det mistenkelig, mener Hognset.

Rolf Wiborg begynte i Statoil i1975 og har blant annet vært viseadministrerende direktør i Phillips Petroleum Norge og ressursdirektør i Oljedirektoratet. (©NTB)