Maria Amelie sendes ut

Maria Amelie blir sendt til Moskva med et Aeroflot-fly kl. 13.35 mandag ettermiddag, opplyser politiet.

MÅ UT: Sterke protester til tross; Maria Amelie blir sendt ut av landet. ARKIVFOTO
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Dette skjedde uten dramatikk, og hun vil bli uttransportert med følge til Moskva, opplyser leder Ingrid Wirum i Politiets utlendingsenhet (PU).

Når selve utsendelsen vil skje, ønsker ikke politiet å opplyse om.

— Uttransporten skal skje så skånsomt som mulig, og vi har lagt til rette for at samboeren følger med fram til avreise, sa Wirum under en improvisert pressekonferanse ved lokalene til PU.

Maria Amelie blir sendt til Moskva med et Aeroflot-fly kl. 13.35 mandag ettermiddag, opplyser NTB kl 11.40.

Ikke fått kontrabeskjed

Oslo byfogdembete ber om et rettsmøte for å vurdere en mulig utsettelse av uttransportering av Maria Amelie.

Politiets utlendingsenhet (PU), som står for gjennomføringen av utsendelsen, opplyser i 12.20-tiden, en drøy time før flyet til Maria Amelie skal gå, at de så langt ikke har fått beskjed om å utsette avreisen, opplyser kommunikasjonsrådgiver Monica Thorud.

Fraktet til Gardermoen

Hun ble mandag morgen pågrepet da hun kom for å overholde meldeplikten sin hos Politiets utlendingsenhet (PU) i Oslo sentrum.

Hun og kjæresten Eivind Trædal, som fikk lov å følge henne, ble transportert til Gardermoen i en sivil politibil.

På Gardermoen bekrefter PU overfor NTB at 25-åringen vil bli transportert ut med dagens eneste direktefly til Moskva, Aeroflots avgang SU212 kl. 13.35, som etter planen skal lande på Sjeremetjevo-flyplassen, en av Moskvas tre flyplasser, klokken 18.10 lokal tid.

Har visum

Kjæresten Eivind Trædal har skaffet seg russisk visum og hadde også med seg bagasje da de to møtte opp hos PU i Oslo sentrum.

Maria Amelie har vært til legeundersøkelse, og ifølge advokaten hennes, Brynjulf Risnes, er helsetilstanden hennes alvorlig.

— Dersom det er behov for medisinsk hjelp eller støtte, har vi det i rutinemessig beredskap, opplyste PU-lederen.

Ber om utsettelse

Advokaten forteller at han ikke har fått opplyst når uttransporteringen vil skje. Samtidig med pågripelsen fikk han oversendt en beslutning fra Utlendingsnemnda om at utsendelsen ikke blir utsatt.

— Jeg har nå bedt Oslo byfogdembete vurdere å stoppe utsendelsen inntil videre på grunn av de opplysninger som har framkommet i det siste, sier Risnes.

Nord-Ossetia

Maria Amelie er forfatterpseudonymet til Madina Salamova (25), som er født i Vladikavkaz i Nord-Ossetia. Foreldrene tok datteren med seg da de flyktet til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002. Familien fikk avslag på asylsøknaden sin samme år. Avslaget og vedtaket om utsendelse av landet ble anket inn for en domstol på nytt i 2004, men anken ble avvist.

25-åringen ble pågrepet på Nansenskolen på Lillehammer, der hun hadde holdt et foredrag, onsdag 12. januar, samme dag som Utlendingsnemnda slo fast at hun ikke har noe særskilt beskyttelsesbehov.

Regelendring

Regjeringen endret fredag regelverket for arbeidsinnvandring slik at man kan få behandlet søknaden selv om man har brutt utlendingsloven.

Det er ikke klart når de nye reglene trer i kraft, men statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet opplyser at departementet vil trenge noen uker på å bestemme hvordan det nye regelverket skal innrettes.

Les også

Brunøyd skjønnhet og blåøyde journalister?

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Flere støtter utsendelse av Maria Amelie

  2. Vener for livet

  3. Rødvinsmarinert godhet

  4. Brunøyd skjønnhet og blåøyde journalister?

  5. Lex Amelie

BT anbefaler

Silje trudde ho var gravid. I staden var det overgangsalderen.

No vil Silje Mæland (46) spreie kunnskap om overgangsalder. – Den er mykje meir enn sveitte og redusert sexlyst.

LES SAKEN