Kjendisene tjener fett på staten

76.000 kroner for konferansierjobb på et topplederseminar, 57.000 kroner for å lede en fagfest og 40.000 for underholdning i lunsjen. TV-kjendisene Siri Lill Mannes, Petter Schjerven og Robert Stoltenberg har én ting til felles: De tjener gode penger på staten.

Publisert Publisert

KLINGENDE MYNT: Stadig flere foredragsholdere livnærer seg på å selge tjenestene sine til det offentlige. Siri Lill Mannes er den som tjener mest blant de utgiftene BT har sjekket. 76.498 kroner (inklusiv moms) tok hun seg betalt for å være konferansier for FAD sitt toppledermøte. Elin Ørjasæter sitt foredrag kostet 25.000 kroner, noe hun selv karakteriserer som billig.

VERDT PENGENE: Knut Müller-Nilssen er daglig leder i Seminarpartner, et firma som har spesialisert seg på foredrags- og underholdningsmarkedet. han blant andre komiker Robert Stoltenberg som kunne innkassere 40.000 kroner etter å ha underholdt i lunsjen til Nærings- og handelsdepartementet. Anledning: innflytting i nye lokaler

GODE PENGER: NRK-kjendis Petter Schjerven fikk i fjor vinter betalt 57.500 kroner for å lede FAD sin fagfest.

 • Anders Haga
 • Kjetil Gillesvik
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Det var et spesielt krevende oppdrag. Derfor var det så godt betalt, sier Siri Lill Mannes.

Etter at hun tok sluttpakke i TV 2 for tre år siden, har den tidligere nyhetsoppleseren spesialisert seg på debatt- og møteledelse. Det gir klingende mynt i kassen. Som 15. oktober i fjor, da Siri-Lill Mannes var konferansier for Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementets (FAD) toppledermøte i Oslo.

Pris: 76.498 kroner (inkl. moms).

— Jeg brukte rundt to uker på forberedelser. Timeprisen var ikke så veldig høy, presiserer Mannes, som ikke er alene om å tjene gode penger på det offentlige.

Les også

Hjelp oss å sjekke!

Ingen reglerMens staten har klare økonomiske retningslinjer når det gjelder reiser, representasjonsoppdrag, overnatting og bespisning, eksisterer det ingen slike regler for bruk av foredragsholdere, møteledelse og ulike underholdningsbidrag.

— Det er opp til den enkelte virksomhet å håndheve dette på en skikkelig måte, sier Merethe Foss Liverud, personaldirektør i staten.

En gjennomgang av departementenes ulike kontoplaner viser at staten ofte betaler svært godt for å få "kjendiser" til å kaste glans over egne arrangement.

NRK-kjendis Petter Schjerven fikk i fjor vinter betalt 57.500 kroner for å lede FAD sin fagfest.

Komiker Robert Stoltenberg kunne innkassere 40.000 kroner etter å ha underholdt i lunsjen til Nærings- og handelsdepartementet. Anledning: innflytting i nye lokaler.

På et avdelingsseminar i regi av Justisdepartementet fikk Elin Ørjasæter, høyskolelektor på Markedshøyskolen, betalt 26.200 kroner for å snakke til forsamlingen i to timer.

Les også

Full fest på statens regning

Rik på det offentlige— Cirka halvparten av oppdragene våre er for det offentlige, sier Knut Müller-Nilssen.

 1. FAKTURA: Robert Stoltenberg

 2. FAKTURA: Elin Ørjasæter

FAKTURA: Omdømmebygging

Han er daglig leder i Seminarpartner, et firma som har spesialisert seg på foredrags— og underholdningsmarkedet. I stallen sin har han foruten Elin Ørjasæter og Robert Stoltenberg, kjente navn som Erik Thorstvedt, Eva Joly og Trond-Viggo Torgersen.- Jeg som skattebetaler har ingen problemer med at det offentlige gjør sånn. Jeg tror det er lurt i forhold til trivsel og sykefravær, sier Müller-Nilssen, som er opptatt av å presisere at det offentlige betaler langt mindre enn næringslivet.

— En tilsvarende jobb som den Robert (Stoltenberg, red.anm.) gjorde for Næringsdepartementet, ville i det private kostet mellom 50.000 og 70.000 kroner.

- Kvalitet koster

"Rikssynser" Elin Ørjasæter, som i sine spalter ofte klager på statlig pengesløseri, synes ikke hun selv faller inn i samme kategorien.

— Et foredrag til rundt 25.000 kroner er billig. Det skjer ganske ofte at jeg sier nei til det offentlige fordi de ikke betaler godt nok, sier Ørjasæter, og legger til:

— Vanligvis tar jeg 35.000 kroner for å snakke tre kvarter. Her snakket jeg i to timer for 25.000 kroner.

En annen som tjener gode penger på å selge foredrag til det offentlige, er Nils M. Apeland. Han jobber deltid som høyskolelektor ved Norges Markedshøyskole, men det er som kommunikasjonsrådgiver og foreleser for privat og offentlig sektor han tjener de gode pengene.

Som 11. oktober i fjor, da fikk Apeland betalt 31.250 kroner av Justisdepartementet for et 45 minutters foredrag om omdømmebygging på et lederseminar.

— Min pris er rundt 30.000 kroner for et foredrag. Jeg har lagt ned mye arbeid i det faget jeg kan. Kvalitet koster, sier Apeland, som gleder seg over at det offentlige blir en stadig større kunde.

— Tidligere var markedet først og fremst det private næringsliv. Nå kommer det offentlige etter. Jeg vil tro at halvparten av de jobbene jeg gjør er for det offentlige, sier Apeland.

Hva tenker du om at staten bruker stadig mer penger på innleide underholdere og foredragsholdere? Diskuter under!

FAKTURA: 76.498 kroner for konferansier Siri-Lill Mannes.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Politiet på Vestlandet får 57 nye stillinger: Her skal de jobbe

Politiet i Voss og Os har ikke vært bemannet om natten med aktive patruljer. Det blir det slutt på.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Dette må du vite om busstreiken

 2. «Vanligvis er dette oppførsel jeg ville irritert meg over, men nå er det nesten rørende»

 3. Gulen: Fant person i sjøen etter tre timers leting

 4. 139 nye koronatilfeller siste døgn

 5. Sønnen fikk hjerneskade etter bunkerfesten: – Livet hans er satt flere år tilbake

 6. Solen titter frem: – Kan bli opp mot 20 grader

 1. I Verdens Rikeste Land