Barneombudet: - Ikke glem barna

Barneombudet er opptatt av at barn må få vite hva som har skjedd.

Publisert Publisert

INFORMER: Barneombud Reidar Hjermann ber foreldre om å snakke med barna sine om det som har skjedd. Foto: Barneombudet

  • Fredrik Mandal
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Etter fredagens terrorangrep i Oslo og på Utøya har det dukket opp mange spørsmål. Kanskje særlig i hodene til barn.

— Det er viktig å gjøre seg tilgjengelig for barn og deres spørsmål, sier barneombud Reidar Hjermann til bt.no.

Tydelige og ærlige svar

Hjermann mener det beste er å gi tydelige og ærlige svar, men kanskje å holde tilbake de verste detaljene. De minste bør skjermes for de verste bildene, mener han.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

— Det viktigste er at en må snakke med barna om dette. Dette gjelder barn helt ned til femårsalderen. Barn som ikke får svar på det de lurer på lager seg nemlig egne forklaringer på ting. I veldig mange tilfeller kan det bli svar som blir vanskelige å leve med, sier han.

Han oppfordrer foreldre, SFO-personale, sommerleirledere, rett og slett alle som skal være med barn i dagene og ukene som kommer om om å være veldig oppmerksomme på barnas følelsesreaksjoner. Kanskje finnes det også barn i nabolaget som ikke har et godt støtteapparat rundt seg.

— De som føler de er i stand til det kan være en god nabo og en god voksen, ikke bare for egne barn, men for alle som måtte trenge det, oppfordrer Hjermann.

Trygghet

Barn som ikke får snakket om vanskelige hendelser kan ofte få reaksjoner. Vonde drømmer, urolighet, usikkerhet og reddhet er vanlig.

— Det handler om å være tryggest mulig, det er det beste for alle. Samtidig er det viktig at de voksne faktisk er voksne. Voksne har lov til å være lei seg og vise sorg, men voksne skal ikke søke trøst hos barn, sier Hjermann.

Han legger til at en ting som skaper og beholder tryggheten er å gjøre ting barnet kjenner igjen.

— Det er lov å gjøre morsomme ting selv om det har skjedd en tragisk hendelse.

Barneombudet har på sine nettsider lagt ut en veileder for hvordan voksne kan snakke med barn om det som har skjedd. De understreker at barn og unge får med seg det som har skjedd gjennom TV, internett og andre medier, men at nyhetsformidlingen er beregnet for voksne, ikke for barn.

— De voksnes viktigste funksjon i forbindelse med slike dramatiske hendelser blir derfor å være oppmerksomme og gode nyhetsformidlere til barn og unge, skriver Barneombudet på sin nettside.

- En annen nasjon

— Fra i dag, 23. juli, er Norge en annen nasjon. I uoverskuelig framtid må vi forholde oss til den grusomme massakren av ungdommer på Utøya og bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet. Det betyr at vi her og nå må tenke på at majoriteten av nasjonens barn kommer til å få høre om, og i ulik grad være opptatt av, hendelsene, skriver psykologene Atle Dyregrov og Magne Raundalen på Senter for Krisepsykologi i Bergen sitt nettsted.

De to psykologene har lang erfaring med å snakke med barn om vanskelige ting, og for å hjelpe foreldre har de utarbeidet en veiledning for hvordan en kan snakke med barn om det som har skjedd.

— Foreldre diskuterer med hverandre og med andre voksne, ofte med ulike meninger og ofte over hodene på barn. Vi vil minne om at barna har vanskelig for å skille mellom det at vi voksne blir forskrekket og det at de blir redde, skriver psykologene.

Derfor kommer også Senter for Krisepsykologi med med råd om hvordan du kan snakke med dine barn om det som har skjedd. Rådene finner du på Senter for Krisepsykologi i Bergen sine nettsider.

Supernytt

NRKs Supernytt lager nyheter for barn mellom 8 og 12 år. Redaksjonen tok sommerferie for en måned siden, men har laget ekstrasendinger etter hendelsene i Oslo og på Utøya. Disse ligger nå på nrksuper.no.

Publisert

Sakene flest leser nå