Breivik nekter for trusselsamtale

Anders Behring Breivik har i nye politiavhør sagt at det ikke var han som ringte inn trusselsamtalen til departementenes servicesenter i mars.

Publisert Publisert

AVHØR: Anders Behring Breivik stilte onsdag i nye avhør. Her fra fengslingsmøtet mandag. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

En ansatt ved sentralbordet har forklart at hun mottok en samtale, trolig i mars, hvor en mann kom med trusler og nevnte et manifest og skyting mot AUF-ere. Breivik har tidligere forklart at han ringte regjeringskvartalet i forkant av angrepet, men han har sagt at han ikke husker hva han hadde sagt.

I et nytt avhør onsdag sa Breivik at han ikke står bak denne konkrete samtalen som skal ha funnet sted fire måneder før terrorangrepet.

— Han har fått mer klarhet i innholdet i den omtalte samtalen og sier det ikke var han som ringte inn denne. Han virker veldig sikker på dette, sier medforsvarer Odd Ivar Grøn til NTB.

— Han husker ikke hva han sa da han ringte, men det skal ikke være noen sammenheng mellom hans samtale og den aktuelle trusselsamtalen, sier han.

Avhørsnekt

Avhøret av Breivik onsdag var det første på flere uker. 11. januar avbrøt Breivik samtalene med politiet på grunn av uenighet om hvilken avtale som tidligere er inngått mellom ham og politiet om bruk av PC på cella.

Ifølge Breivik skal politiet ha lovet ham fri tilgang til PC uten internett samt en printer på cella under hele soningen. Politiet på sin side mener de kun har lovet ham tilgang til dette fram til rettskraftig dom foreligger.

Ifølge Grøn har avhørene kommet i gang igjen uten at politiet har gitt Breivik en ny avtale.

— Politiet har ikke ønsket å bekrefte noe om datatilgang i et nytt brev, men Breivik har gått med på nye avhør fordi han forventer at politiet vil følge opp det han mener er en muntlig avtale. Han synes også selv at det er viktig at han får forklart seg, sier Grøn.

Etterforskningsmateriale

Ifølge VG Nett vil Breivik denne uken få tilgang til etterforskningsmateriale som fram til nå har vært klausulert. Dette gjelder blant annet manifestet hans, flere av hans egne avhør og avhør av ofrene etter 22. juli.

— Breivik har jo rett på tilgang til disse dokumentene fordi han skal få sette seg inn i det han ønsker, sier Grøn.

— Han vil nok se på avhørene til de fornærmede, men han vil nok bruke mest tid på sine egne forklaringer, sitt eget manifest og forklaringene til noen av sine bekjente. Han vil nok lese hva andre har sagt om ham, sier han videre.

Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren sier det er en del av prosessen og Breiviks forsvar at han skal få kunne sette seg inn i hvordan andre har opplevd det som skjedde.

— Mange vil nok oppleve det med et visst ubehag, samtidig som alle skal være orientert om at det er slik ordningen er, sier hun.

Pengegaver

Dagbladet meldte onsdag at Breivik er blitt tilsendt flere tusen kroner og euro i posten. Pengene er blitt beslaglagt av politiet.

I underkant av ti brev er også blitt holdt tilbake, ifølge informasjonsansvarlig for Oslo-politiets terroretterforskning, Roar Hanssen.

Grøn opplyser at Breivik for tiden holder på med å skrive egne brev som han ønsker å sende.

— Han ønsker blant annet å besvare noen av de brevene han har mottatt, forteller forsvareren.

Ifølge Grøn står Breivik fritt til å sende brev til de han måtte ønske, og disse brevene vil ikke bli kontrollert av politiet.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Første korona­tilfelle på Voss sidan mars: – Har køyrt bil aleine heile vegen

  2. – Han vil komme inn med stort humør

  3. Omkom etter frontkollisjon med lastebil på E39

  4. Som turist frå Austlandet forventar eg betre enn dette

  5. Kompisane utnyttar siste kveld før skjenke­stoppen: – Det blir brått litt seint i dag

  6. Ingebrigtsen kan bli Brann-trener denne helgen