Prester og diakoner fra hele landet la seg mandag kveld til å sove i Sofienbergparken i Oslo for å vise hva de mener om Oslos innstramming av vedtektene for overnatting utendørs. Men politiet ønsket ikke å gi kirkens menn og kvinner oppmerksomhet.

— Vi prioriterer ikke dette, konstaterte operasjonsleder Ola Krokan i Oslo politidistrikt overfor NTB natt til tirsdag.

Så lenge politiet ikke fikk klager fra naboer, ville de ikke gripe inn, var hans svar. Politiet hadde heller ikke kommet til å gripe inn dersom det var romfolk som la seg til å sove i parken.

— Det er andre oppdrag som kommer først på listen vår, sier Krokan.

Han viser til at forbudet mot å sove i parker ikke er nytt. Politiet anså presteprotesten natt til tirsdag som så uinteressant at konstablene ikke tok seg tid til å dra til området for å sjekke forholdene.

Heller ikke byens ordfører Fabian Stang (H) mener aksjonen hadde noe for seg. Det er tøvete, sa han til NRK søndag kveld.

Møte

Tirsdag ettermiddag drar flere av prestene og diakonene sammen med romfolk og andre vanskeligstilte til Oslo rådhus. Der skal de delta i et møte hos byrådsavdelingen for miljø og samferdsel. Byråd Ola Elvestuen (V) har invitert Oslo bispedømme, Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen og Caritas for å diskutere kommunens og politiets håndheving av soveforbudet.

— Hvis politiet skal håndheve reglene de har ønsket seg og nå har fått, vil det bety økonomisk ruin for hundrevis av familier som i utgangspunktet er blant de fattigste og mest diskriminerte i Europa, sier Bjønnulv Evenrud i Folk er Folk.

Turistinformasjonen

I et informasjonsskriv opplyser Oslo kommune og Oslo politidistrikt at det ikke er lov å sove ute i Oslo, verken i gater, parker eller i biler. Overnatting i marka er kun lov i to døgn om gangen. Bortvisning kan medføre forelegg på flere tusen kroner, og eiendeler som blir liggende igjen, blir kastet. I skrivet henviser kommunen og politiet til Turistinformasjonen i Oslo for informasjon om hvor man kan overnatte på lovlig vis. Det er dyrt å bo og oppholde seg i Oslo, påpekes det i skrivet.

— Jeg mener bystyrevedtaket er en del av en politisk tendens som legitimerer kriminalisering av fattigdom. Vi vil gjerne vise solidaritet med dem som bor på gata, sa pressekontakt og prest i Den norske kirke, Birte N. Sandum, til NTB forut for presteprotesten mandag kveld.

Facebook-aksjon

Vedtaket de aksjonerer mot ble gjort i forrige uke, og er en innstramning av gjeldende politivedtekter som sier det ikke er lov å sove ute i parker og på andre offentlige områder. Det har vært forbudt å overnatte i parker i Oslo i mange år, men det nye er at det presiseres at det heller ikke er lov å sove på veier eller plasser i tettbygde strøk.

— Selv om bystyrevedtaket først og fremst er en konkretisering, mener vi likevel det uttrykker en tendens som er skremmende, sier Sandum.

Det var bymisjonsprest i Bergen, Kari Veiteberg, som tok initiativ til aksjonen via Facebook. Det er først og fremst via sosiale medier aksjonen har spredd seg. Noen timer før oppmøtetidspunktet var i overkant av 250 personer påmeldt, og flere hundre sto oppført som «kanskje» på Facebook.