Bistandsadvokat: - Breivik ønsket en talerstol

Innlegget som Anders Behring Breivik holdt under fengslingsmøtet var preget av at han ønsket en talerstol, mener bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

RETTSMØTET: Terrorsiktede Anders Behring Breivik ble fraktet til Oslo tinghus i en hvit varebil mandag.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Før fengslingsmøtet mandag var det kjent at den terrortiltalte hadde forberedt en tale han ville holde i retten. Tingrettsdommer Anne Margrethe Lund lot en dresskledd Breivik holde innlegget, men ingen av partene fant grunn til å følge opp med spørsmål

Det er alltid referatforbud fra fengslingsmøter, men forbudet ble innskjerpet under mandagens møte.

Men det var Breiviks innlegg som gjorde at dommeren besluttet å legge ned ned et totalt referatforbud for alle som hadde vært til stede i rommet, opplyste bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til NTB etter rettsmøtet.

— Støtende

— Det kom fram ting som alle var enige om at allmennheten ikke behøvde å høre. Det var irrelevante utspill i situasjonen, fra en person som ønsket en talerstol. Han ønsket å si ting som var uinteressante og irrelevante, sier bistandsadvokaten til NTB.

Hun vil ikke gi noen beskrivelse eller karakteristikk av Breivik.

— Det var ingen tale, men han sa ting som ikke fortjener dagens lys, som ikke er relevante for straffesaken og som også kan oppleves som støtende, sier Larsen til NTB.

- Var planlagt

Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, viste til det ekstraordinært strenge referatforbudet da han møtte pressen etter fengslingsmøtet. På spørsmål om Breiviks innlegg eller tale i retten, kommenterte advokaten kort:

— Han fikk si det han hadde planlagt.

— Jeg har ikke anledning til å si noen ting, annet enn at Anders Behring Breivik fikk si noe innledningsvis. Så hadde aktoratet ordet, og så fulgte jeg opp med vårt syn til sist, forklarte han videre.

Vil slippe isolasjon

Det viktigste spørsmålet under det drøyt en time lange fengslingsmøtet var spørsmålet om isolasjon og restriksjoner.

— Å sitte i isolat er helt klart en påkjenning. Men Breivik sa ikke noe i dag om sin egen situasjon.

Breivik sa heller ikke noe om at møtet gikk for lukkede dører, og han hadde ikke hatt noen krav til påkledning i retten denne gangen.

— Han møtte i mørk dress, det gjorde han også forrige gang, sa en kortfattet Lippestad til journalister etter møtet.

Publisert