- Helt urimelig å si at Norge er best

Norge ligger nok en gang på topp i FNs årlige rangering av landene hvor det er best å leve.

  • Aftenposten.no
  • Espen Eik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Rangeringen av de 182 landene på listen er gjort av FNs utviklingsprogram (UNDP), basert på kriterier som forventet levealder, skrive— og leseferdigheter, skolegang og bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger. Også flere ganger tidligere har Norge tronet øverst i kåringen.

— UNDP-rapportens Human Development Index er ikke laget for å skille mellom rike land med høyt utdanningsnivå. Den er ikke laget for å si at «vi er best». Til det formålet er den ufølsom og lite tilfredstillende, sier professor Svein Sjøberg ved Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.no .

— Rapporten er først og fremst laget for gi en indeks for de fattigere landene. Den følges av internasjonale organer for å se hvem som klatrer og hvem som stagnerer. Den brukes også for å se hvem som fortjener og trenger bistand, også i norske stortingsmeldinger om bistandspolitikk, sier Sjøberg, som mener at UNDP-rapportene har klart å skape et nytt språk for bistandsverden.

— Variablene som måles her, er med på å gjøre debatten mer nyansert enn bare BNP pr. capita.

Les også

- Norge verdens beste land å bo i

Lite stabilitet I fjorårets kåring havnet Island øverst. Kort tid etter kåringen slo finanskrisen til for alvor, og rammet den lille øya hardt. I årets kåring, som er basert på tall fra 2007, havner landet på tredjeplass. Slik blir det nok ikke når finanskriseåret 2008 skal legges til grunn.

— Det viser at rapporten ikke sier noe om stabilitet, sier Sjøberg.

— Hvis en ser bort fra oljen, og den fantastiske BNP per capita som Norge har, er det en rekke land som ligger på vårt nivå. Jeg si at det er helt urimelig å si at det er bedre å bo i Norge enn noen av de andre 20 øverste landene på indeksen. Sverige slår vi bare rett og slett fordi vi har mer penger. Danskene havner nede på listene fordi levealderen der er halvannet år kortere enn i Norge.

- Forplikter - Rapporten synliggjør vår forpliktelse til å være med og bidra til bedre levekår og til å redusere forskjellene, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i en pressemelding. Professor Nina Witoszek mener det samme. Witoszek er professor ved Universitetet i Oslos senter for utvikling og miljø. Tidligere i år ga hun ut boken "Verdens beste land", om sitt nye hjemland Norge.

— Det forplikter å bli kalt verdens beste land. Nordmenn har mye å leve opp til, sier Witoszek til Aftenposten.no.

— Er disse kåringene noe nordmenn skal være stolte av? Eller handler det om verdier som ligger utenfor den slags vurderinger?

— Det er helt opplagt at når det gjelder ting som omsorg for de svakeste i samfunnet, likestilling og adgang til alle moderne ressurser, fasiliteter og redskaper, så er Norge virkelig et land hvor ting fungerer smidig. En annen ting som slår meg som utlending, nå riktignok med norsk pass, er muligheten til selvrealisering. Den er tilstede for alle med litt energi og en visjon.

Les hele rapporten her (PDF) (ekstern lenke)

Godhet og selvgodhet Witoszek mener at det bak tallene i UNDP-rapporten finnes en mer interessant historie om Norge.

— Det er den usynlige delen som er mest fascinerende. Skjult bak disse tallene ligger en ideologi og et verdensbilde som har programmert landet til å bli verdens beste. Det norske innebærer en godhet som man gjerne kan beskrive ironisk, men som likevel er der, sier Witoszek, som påpeker at kåringen også kan fungere demoraliserende.

— Stadige topplasseringer kan forsterke selvgodheten. Vi må huske at det er noe helt forskjellig fra godhet, sier hun.

Hva med gleden? - Sjøberg, hva er rapportens svakheter?

— Siden rapporten først ble presentert i 1990, har den konsentrert seg om tre hovedvariabler de fleste er enige om at er sentrale for å måle livskvalitet: helse, utdanning og økonomi. Men noen begynte også å si at det å leve i et samfunn er mye mer enn dette, sier Sjøberg.

— Hva med ytringsfrihet, for eksempel? Og rettssikkerhet, demokrati, fraværav korrupsjon? For ikke å snakke om livslykke og glede? Forsøk på å lage en indeks for disse verdiene møtte raskt politisk motstand, og er derfor ikke med. Men det er viktig å huske slike motforestillinger når man skal snakke om denne undersøkelsen, sier Sjøberg. Og:

— UNDP-rapporten sier slett ikke at «Norge er verdens beste land å leve i» - slik man ofte ser i norske medier, og slik politikere hevder.

Er Norge det beste landet å bo? Si din mening.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Vi er ikke drapsmenn og ikke spioner

BT anbefaler

Bergen kommune sparket rektor – mener overgrep kunne vært unngått

Rektor fikk bekymringsmeldinger om en SFO-ansatt uten å varsle politiet eller egne sjefer.

LES SAKEN