- Gir ikke opp ennå

København (bt.no): Statminister Jens Stoltenberg sier situasjonen i København er kritisk, men tror fortsatt det er mulig å få til en avtale.

Publisert Publisert

Foto: Håvard Bjelland

  • Kristin Jansen
  • Erlend Langeland Haugen
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

— Vi har fremdeles mange timer igjen her. Derfor er det for tidlig å si at dette ikke går. Nå må vi anstrenge oss veldig den tiden vi har igjen, sier statsministeren, som møtte pressen på Bell senter i formiddag.

Tidlig i morges kom det meldinger om at Kina ikke lenger ville ha en avtale og at situasjonen i forhandlingene var svært vanskelig. Noe senere kom beskjeder om det motsatte fra kinesisk hold.

Også Danmark har senket ambisjonene etter negative signaler fra land som Kina, India og Brasil, og representanter for norske miljøorganisasjoner var i formiddag svært fortvilet.

Les også

Været ødelegger for klimamøtet

Ser lyset i tunnelen

Stoltenberg mener likevel at det har vært lyspunkt på klimakonferansen i dag, i motsetning til det som var tilfellet i går.

— For det første har USA sagt at de sammen med andre land vil bidra med 100 milliarder dollar årlig fra 2020. Dette er et veldig viktig bidrag. USA har heller ikke kommet med slike konkrete tall tidligere, sier Stoltenberg.

Statsministeren uttrykte også at han oppfatter det slik at Kina likevel ønsker å få til en avtale.

— Indikasjonene er mindre klare, men vi får vite mer om dette om kort tid. Bildet er iallefall blitt mer nyansert enn det man kunne få inntrykk av tidligere i dag, sier han.

At situasjonen likevel er svært vanskelig er statsministeren helt klar på.

— Det er kritisk. Vi trenger bevegelse fra flere land, særlig USA og Kina, sier han.

Les også

- Jeg gjør alt jeg kan

— Viktig utspill fra USA

Også Clinton understreket at forhandlingene er krevende.

— Jeg er dypt bekymret for konsekvensene klimaendringene får i fattige land, sa USAs utenriksminister i sin tale tidligere torsdag formiddag.

Statsministeren oppfatter utspillet fra Hillary Clinton som et utspill for å få bevegelse i fohandlingene. Han understreker at det er svært viktig å få på plass ordninger for å skaffe pengene som skal til for at dette skal gjennomføres.

— Landene har stor gjeld og underskudd. Derfor trengs nye ordninger for å få pengene på plass, for eksempel gjennom karbonprising, sier statsministeren.

Les også

- Danmark gir opp håpet

Positive tendenser

Flere medier melder i ettermiddag om fremdrift i forhandlingene. Ifølge Berlingske Tidende er diskusjonene tilbake på sporet, etter at det er nedsatt to arbeidsgrupper for å komme ut av uføret.

— Det handler om vlijen, sier toppmøteminister Connie Hedegaard.

Jyllands-Posten skriver at Hillary Clinton og den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen holder et krisemøte for å drøfte hvordan man kan puste nytt liv inn i prosessen.

— Det er ingen hemmelighet at tiden er i ferd med å renne ut, sier Clinton.

Samtidig melder BT.dk at den kongelige middagen med dronning Margrethe av Danmark kan bli avlyst som følge av knute på forhandlingstråden.

Synspunkter på klimaforhandlingene? Diskuter i kommentarfeltet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Jernring rundt Bella

  2. Jaget ut med tåregass

Foto: Reuters/Scanpix

TVIL OM KINA: Ifølge meldinger torsdag morgen var ikke Kina interessert i å få til en klimaavtale, men det ble avvist senere på dagen. Her en fabrikk i Jiangxi-provinsen. Foto: Reuters/Scanpix

BT anbefaler

Dette meiner Forsvaret gjekk gale då KNM «Helge Ingstad» havarerte

Det svikta i ei rekke ledd då milliardfregatten gjekk ned, mellom anna var mannskapet for uerfarne, konkluderer…

LES SAKEN
  1. Klima