Forfatter dømt for blasfemi

Forfatteren Mariwan Halabjaee ble dømt til fengsel i Irak for å ha skrevet at profeten Muhammed drepte og voldtok. Nå lever han i skjul i Norge.

Publisert Publisert
  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Det er to år siden Halabjaee kom med sin bok «Sex, Sharia og kvinner i Islams historie». Der skriver han at Muhammed hadde 19 koner, at han giftet seg med en 9-åring da han var 54 år gammel, og at han deltok i drap og voldtekt. Det ble det bråk av.

Fikk asyl

– Islamistene kunne ikke svare skriftlig på kritikken, men valgte å bruke Sharia-lovene for å stoppe meg. De tror at de kan fjerne tanker og bøker gjennom å fengsle og drepe forfattere og intellektuelle, sier Halabjaee til bt.no.

I ett og et halvt år har han bodd i skjul i Norge. I forrige måned ble han dømt in absentia (fraværende) til seks måneders fengsel i tingretten i Halabja.

Ifølge dommen, som er omtalt av en rekke kurdiske aviser, skal den kurdiske forfatteren arresteres så fort han kommer tilbake til Nord-Irak. Han har nå fått innvilget asyl i Norge.

Anmeldt for blasfemi

– Islamistene vil forsøke å bruke Interpol til å returnere meg til mitt hjemland, slik at de kan halshugge meg, sier Halabjaee, som har gitt ut i alt fjorten bøker. I mars i fjor var han i Bergen for å holde foredrag i Kurdisk seminar— og debattforum.

Det var Det islamske forbundet i Nord-Irak som anmeldte Halabjaee for krenkelse av profeten. Han sier han har mottatt en rekke drapstrusler, og at det er utstedt en fatwa om at han skal straffes med døden hvis han ikke ber om tilgivelse.

Lederen for et av de største islamske partiene i Kurdistan, Muhammed Hakim Jabar, har i et intervju med New York Times avvist at det eksisterer noen fatwa mot Halabjaee, og hevder han skrev boken for å tjene penger og få asyl i Europa. Det avviser Halabjaee, som av enkelte blir omtalt som «Kurdistans Salman Rushdie».

Avviser fatwa

– Norge har beskyttet meg mot terroristene, og jeg håper å kunne spille en rolle i dette demokraktiske systemet. Men jeg er ensom, og føler meg som i fengsel. Jeg har lite kontakt med folk og beveger meg forsiktig. Selv om jeg har bodd her i halvannet år er det ingen kulturelle eller andre organisasjoner som har tatt kontakt med meg, sier Halabjaee.

Flere andre forfattere og journalister har blitt arrestert i Kurdistan de siste månedene. bt.no har flere ganger skrevet om Adnan Hassanpour, som er dømt til døden i Iran. Familien hans bor i Fyllingsdalen.

– Frykter islamister

Halabjaee mener Norge er naiv i forhold til radikale, islamistiske grupper.

– Det er altfor mange ghettoer for slike grupper som gjemmer seg her og utvikler seg uten kontroll. Ifølge en undersøkelse som er gjort av kvinneorganisasjoner i irakisk Kurdistan er det tre land som kommer verst ut når det gjelder drap og vold mot kvinner: Sverige, Norge og Storbritannia. En av grunnene er at islamistene har stor frihet og får etablere seg godt i disse landene. Det politiske systemet smisker med islamistene, mener Halabjaee.

Han sier at mange europeiske forlag vegrer seg mot å utgi «Sex, Sharia og kvinner i Islams historie», i frykt for reaksjoner fra radikale islamister.

– Dette viser at ytringsfriheten og demokratiet ikke fungerer. Jeg har mistet troen på vestlige politikeres snakk om frihet og demokrati, fordi jeg ikke ser det i praksis.

Tar Norge for lett på trusselen fra radikale islamister? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Dømt forfatter får støtte

- Norge er naiv i forhold til radikale, islamistiske grupper, mener Mariwan Halabjaee. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD

KONTROVERSIELL: «Sex, Sharia og kvinner i Islams historie». Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD

BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN