Familiefedrenes våte bildrøm

Vi har testet familie-sportsbilen Skoda Octavia RS.

Publisert Publisert

TESTKARAKTER: 5

KORT SAGT:

+Ytelser

+Kjøreegenskaper

+Motor

+Innvendig plass

+Pris/utstyr

-Mangel på firehjulstrekk

-Octavia 1,8 TSI DSG 4WD er et mer fornuftig kjøp

Den har vært familiefedrenes våte drøm siden første generasjon ble lansert tilbake i 2002, Skoda Octavia RS – selve familie-GTI-en.

For ikke bare har den samme fantastiske bensinturbomotor som Golf GTI, men den har også alle de praktiske egenskapene vi roset nye Octavia stasjonsvogn opp i skyene for.

Nå i 2014 er en helt ny Octavia RS på plass i bilbutikkene, råere enn noen gang. Bare hør på dette: 220 hestekrefter og 350 Newtonmeter sørger for en 0–100 km/t-tid på 6,8 sekunder og en toppfart på 244 kilometer i timen.

Legg til en lynkjapp dobbelklutsj-automatkasse og et bagasjerom på 610 liter, og pakka er komplett. Eller?

Skoda_Octavia_RS_20_556962a-LUO7iRd5SD.jpg

Kjøreegenskaper: 5Sportsunderstellet, som senker RS med 13 millimeter, er stivt, men ikke så stivt at det blir ubehagelig – selv ikke med testbilens 19-tomshjul. Og RS kjører bra.

Styringen er presis og kjøreegenskapene balanserte. Tilbakemeldingene gjennom ratt og pedaler gjør det lett for deg som fører å hente ut det som bor i bilen, men som alle biler med brede dekk er slippgrensen veldig markert. Dette kjenner vi når vi kjører elgtest, der veigrepet er veldig godt veldig lenge, før det plutselig begynner å skli.

Som seg hør og bør, har Octavia en knapp i midtkonsollen der du kan velge kjøremodus. Ved et trykk på denne kan du skreddersy både motorrespons, styring og motorlyd.

I sportsmodus legger den på grom lyd som for blodet til å bruse litt ekstra, mens den i økomodus demper motorlyden og gir bedre komfort. Systemet fungerer etter vår mening fint.

Motor: 6

Octavia RS har samme motor, girkasse og differensial som VW Golf GTI – en bil skrøt opp i skyene etter å ha testkjørt den i fjor sommer.

Den to liter store, firesylindrede bensinturbomotoren yter 220 hestekrefter i RS mot 230 i Golf GTI, mens dreiemomentet på 350 Newtonmeter er det samme. Motoren er en av våre absolutte favoritter. Den viser en utrolig fleksibilitet og godt fraspask gjennom hele turtallsregisteret.

Den sekstrinns dobbeltklutsjkassen girer smart og lynraskt uansett kjøremodus, mens den elektroniske differensialsperren (XDS) gjør en god jobb med å sikre framdriften. Noe hjulspinn er det, men framdriften er god og det skal være dype spor i veien før du plages av momentstyring – på sommerføre.

Skoda_Octavia_RS_20_556960a-CQYaZle4L0.jpg

Ytelser: 5RS er uhyggelig rask.

Om ikke blant de raskeste ut av startblokka, men imponerende kvikk i mellomakselerasjon. Eller hva sier du om 60–100 km/t på 3,7 sekunder?

80–120 km/t-tiden er nesten enda mer imponerende. 4,2 sekunder er på linje med biler som Golf GTI og BMW 328i, og raskere enn siste generasjon Porsche Boxster med 211 hestekrefter.

Eksteriør: 5

Skoda har ikke for vane og overstæsje RS-modellene, og selv om nye RS er mer stæsjet enn forrige generasjon, er vi enige i redaksjonen om at nivået de nå har lagt seg på føles veldig riktig.

Den er ikke prangende, men har akkurat mange nok sportslige detaljer til at den skiller seg godt ut fra hopen av vanlige Octavia-stasjonsvogner på veien.

Fargen på testbilen skriker riktignok etter oppmerksomhet, men du skal være kjenner for å se at det skjuler seg mer under skallet enn i en vanlig Octavia.

Skoda_Octavia_RS_20_556964a-Xg1849hZ5y.jpg

Interiør: 5Det gjelder også innvendig. Sportsratt, pedaler i aluminium og gode sportsseter er det mest øyenfallende, men de røde sømmene, karbonimitasjonen, instrumentpanelet og alle RS-emblemene, minner deg hele tiden på at du sitter i en rakett.

Det beste av alt er at plassen innvendig er akkurat like god som i en helt tradisjonell Octavia stasjonsvogn. Det vil si enorm. Bagasjerommet rommer 610 liter, mens benplassen i baksetet er betydelig bedre enn i både Toyota Avensis og Mazda 6.

Komfort: 4

Vi trodde på forhånd at kombinasjonen sportsunderstell og 19-toms hjul med lavprofildekk skulle ta livet av det som er av fjæringskomfort i Octavia RS. Men vi tok feil.

Fjæringskomforten i RS er nemlig ikke verst tatt hjulstørrelsen i betraktning. Lavprofildekkene slår litt på brå ujevnheter, men fjæringen luker bort det aller meste av normale dumper og skjøter i veibanen på en fin måte. Ganske myke seter bidrar til at slagene ikke forplanter seg opp i ryggmargen.

Skoda har god kontroll på sittekomfort og ergonomi. Gode reguleringsmuligheter på førerstolen bidrar til en nær sag optimal sittestilling, mens god sikt i alle retninger gjør kjøring på trange steder lett som en lek.

De brede, lavprofildekkene produserer mer støy enn mer vanlige dekk. Vi måler innvendig støynivå i 100 km/t til 71 desibel, mot 68 desibel i en Octavia med 17-tomshjul.

Sikkerhet: 5

Skoda Octavia er nylig testet i EuroNCAP-testen med meget godt resultat. Den får fem av fem stjerner i totalkarakter, med 93 % score for beskyttelse av voksne, 86 % for beskyttelse av barn og 66 % for fotgjengerbeskyttelse.

I kommentarene til resultatene sier EuroNCAP at passasjercellen holder seg stabil i en frontkollisjon. Både fører og passasjer er godt beskyttet, med et lite minus for nedre delen av beinet til føreren, som får betegnelsen tilfredsstillende.

I sidekollisjon mot bil scorer bilen full pott, mens den får mer trøbbel i den tøffere sidekollisjon mot stolpe. Her får beskyttelse av brystregionen betegnelsen svak. Sete og nakkestøtte gir god beskyttelse mot whiplash ved påkjørsel bakfra.

Som standard har Skoda Octavia ni kollisjonsputer.

Skoda_Octavia_RS_20_556965a-lGj7hznbEB.jpg

Pris/utstyr: 4Biler med sterke motorer koster mye penger i Norge. Octavia RS er ikke et unntak. Prisen begynner på 460.000 kroner for bensinmodellen.

RS er toppmodell i Octavia-sammenheng og har stort sett alt du forventer deg av en familiebil i denne prisklassen i dag som standard, inkludert moderne sikkerhetsutstyr. Men litt ekstra må man unne seg når man skal kjøpe drømmebilen, og heldigvis er ikke Skoda blant de dyreste på ekstrautstyr. Regn med å lande på en halv million kroner etter å ha huket av for det mest nødvendige på utstyrslista.

En halv million kroner er mye for en Octavia stasjonsvogn, men samtidig får du mye for pengene. For mindre enn hva en Golf GTI koster, får du mye av det samme og en hel del ekstra plass. RS er en særdeles praktisk familie-GTI.

Eneste konkurrent i dagens marked er Ford Focus ST stasjonsvogn. Den er enda litt kraftigere og raskere, og har enda mer sportslige kjøreegenskaper, men er på langt nær like praktisk. Focus ST stasjonsvogn koster fra ca. 450.000 kroner.

Forbruk: 3

Et oppgitt bensinforbruk på 0,68 l/mil er ikke verst for en romslig familiebil med så gode ytelser som det RS har. Men RS holder ikke helt hva den lover i vår faste, 20 mil lange forbrukstest der den ender på et faktisk forbruk på 0,77 l/mil.

Til sammenligning hadde den svakere Octavia stasjonsvogn 1,8 TSI 180 hk DSG 4x4 et gjennomsnittsforbruk på 0,78 l/mil, mens Golf GTI nøyde seg med 0,72 l/mil.

Skoda_Octavia_RS_20_556959a-L7sxvEE7Wt.jpg

Konklusjon: 5

Hovedkarakteren er ikke et gjennomsnitt av delkarakterene, men et uttrykk for hvordan bilen totalt sett er i forhold til konkurrentene på det tidspunktet da testen ble gjennomført. Her kan du lese hvordan vi setter karakterer.

Octavia RS’ mange gode kvaliteter gjør den utrolig lett å like. Den kjører bra, går som et lyn, ser barsk ut utvendig og innvendig, er godt utstyrt og har god plass til hele familien. En familie-GTI rett og slett, som koster mindre enn originalen Golf GTI.

Vi ville likevel ikke kjøpt den. Grunnen er enkel; mangelen på firehjulsdrift. Du sparer bortimot 100.000 kroner om du velger Octavia 1,8 TSI DSG 4WD i stedet.

Den er mer enn rask nok (180 hk), og du er, takket være firehjulsdriften, sikret god akselerasjon og en mer forutsigbar kjøreopplevelse hele året gjennom.

Spesifikasjoner

ProdusentSkoda
Pris500000

Testdata:

0-100 km/t, sek.: 7,6

60-100 km/t, 3. gir: 3,7

60-100 km/t, 4. gir: 5,4

60-100 km/t, 5. gir: 7,8

60-100 km/t, kickdown: 3,7

80-120 km/t, 3. gir: 4,2

80-120 km/t, 4. gir: 5,8

80-120 km/t, 5. gir: 8,4

80-120 km/t, 6. gir: 11,3

80-120 km/t, kickdown: 4,2

Støy tomgang, dBA: 40,4

Støy 50 km/t, dBA: 63,7

Støy 80 km/t, dBA: 68,8

Støy 100 km/t, dBA: 71,1

Testforbruk, l/mil: 0,77

Tekniske data:

Motor, cm³: 1984

Effekt, hk ved o/min: 220

Dreiemoment, Nm ved o/min: 350/1500

Egenvekt, kg: 1507

Lengde/bredde/høyde, cm: 469/181/145

Bagasjerom, liter: 610

Standard dekkdimensjon: 225/40R18

Forbruk, EU-miks l/mil: 0,62

CO2-utslipp, g/km: 149

0–100 km/t, fabrikk, sek: 6,8

Toppfart, km/t: 248

Pris fra, kr: 460 900

Pris testbil, kr: ca. 500.000

Les også:

Husk dette før utenlandsferien

Pris og utstyr får terningkast seks

De beste "billig"-stasjonsvognene

Artikkelen har vært publisert hos Klikk.no.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Sønnen sa først at foreldrene var på tur. Så tilsto han at de lå drept i garasjen.

Nektet straffskyld da Kolltveit-drapssaken startet.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. I karantene etter pensjonist-besøk

  2. Slik tilbringer tyske Ralf karantenen i Norge. Smittevernlege er bekymret.

  3. – Mange arbeidsgivere vet ikke at de må betale lønn til folk de sier opp

  4. Jobbintervju: Dette bør du ikke svare på spørsmålet «Hva er dine svake sider?»

  5. Syklist skal ha kjørt inn i liten lastebil bakfra

  6. Kvinnen ble akutt dårlig og havnet på sykehus i Førde. Det hindret trolig et stort koronautbrudd.