Ber foreldre bli med når barn og ungdom skal bade

— Om barna ikke er spesielt svømmedyktige må du være med, uansett om ungene er blitt både 14 og 15 år. Det er kanskje ikke så populært, men det må vi foreldre tåle, sier svømmelærer Hanne-Guri Arnesen.

Publisert Publisert

VÆR STRENG: Selv om du klarer 200 meter i bassenget er det ikke sikkert du klarer mer enn 20 meter i åpen sjø, påpeker svømmelærer Hanne-Guri Arnesen, prosjektleder i Svøm Bergen. Foto: Privat

  • Torunn Aarøy
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ute er det varmt og deilig. De halvstore ungene vil ut og bade sammen med venner. Skal de få lov til å gå alene med venner?

Dilemmaet dukker opp for mange foreldrene nå. Rådet fra Hanne-Guri Arnesen, prosjektleder i Svøm Bergen, er klart: Tenkt deg nøye om før du slipper barna av gårde uten at voksne er med.

— Jeg vil ikke sette noen aldersgrense. Men om barna ikke er spesielt svømmedyktige må du være med, uansett om ungene har blitt både 14 og 15 år. Det er kanskje ikke så populært, men det må vi foreldre tåle, sier Arnesen, som også er daglig leder i Bergens Svømme Club til Bt.no.

- Å lære barn trygghet og ferdigheter i vann er en av de viktigste oppgavene foreldre har.

Les også

Slik gjør du barnet svømmedyktig i sommer

Må klare 200 meter

Hun har lang erfaring med svømmeopplæring og med å se hvor svømmedyktige barn er. Hun minner om at å være svømmedyktig krever en hel del.

Barnet skal kunne svømme 200 meter i basseng. Det betyr at det skal kunne svømme 100 meter på magen, hvile i tre minutter på ryggen, så dykke ned for å hente en gjenstand på dypet og deretter fortsette med 100 meter på ryggen.

Jeg ville vært med i de fleste tilfeller. Det er også en fin anledning til å være sammen med ungene dine. Svømmelærer Hanne-Guri Arnesen

— Men selv om barnet klarer dette i basseng, er forholdene helt andre i sjøen. Hvis du klarer 200 i bassenget er det ikke sikkert du klarer mer enn 20 meter i sjøen, minner hun om.

Hun valgte selv å slippe sin datter av gårde med venner da hun var 14 år. Men datteren var svømmer og kunne svømme mange tusen meter uten problemer på det tidspunktet.

Ber foreldre bli med

— Generelt vil jeg si til foreldre: Bli med når de skal bade! Jeg ville vært med i de fleste tilfeller. Det er også en fin anledning til å være sammen med ungene dine, sier Arnesen.

Når vennegjenger går for å bade uten voksne, er det ikke bare seg selv de utsetter for fare.

— Vi kan ikke overlate barna ansvar for andre barn. Det kan bli en stor oppgave, som i verste fall kan følge dem hele livet. Barn vil heller ikke opptre rasjonelt i slike situasjoner, sier Arnesen .

Det er også en del voksne som ikke vet hvordan de skal opptre hvis andre står i fare for å drukne. Og vet lite om hva det vil si å komme i en ulykkessituasjon i vannet. Arnesen anbefaler foreldre å snakke med barna sine om dette.

Overvurderer svømmeferdighet

— Hopp aldri uti etter noen. Og ikke overvurder dine egne svømmeferdigheter. I mange tilfeller ser vi at det kan medføre at du selv drukner. Bruk telefonen og varsle om hendelsen. Og bruk en forlenget arm, slik som en grein, et håndkle og en kjepp, sier Arnesen.

Hun tror det er mange foreldre som overvurderer barnas svømmeferdigheter. Det kan også være lett å overvurdere dem.

— Ta dem med deg på stranden eller i bassenget, test dem der og se hva de klarer. Da får du et visst inntrykk.

- Men det er kanskje ikke så populært å være med 15-åringen og hans kompiser på stranden?

— Så vær upopulær, den kjipe som skal følge med. Det må vi tåle. Det er bedre å bli upopulær enn å miste barna, sier Arnesen.

Kanskje du har nytte av disse artiklene også?:

Publisert