Solberg: Terrorsiktet kvinne kommer trolig fredag

Den terrorsiktede kvinnen og hennes to barn som hentes fra Syria av norske myndigheter, ankommer trolig fredag, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

Publisert Publisert

ADVOKATEN: Nils Christian Nordhus er advokaten til den IS-siktede kvinnen som sannsynligvis kommer til Norge torsdag kveld. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

  • NTB

Planene om å reise hjem torsdag, ble endret, men det ligger ingen dramatikk bak endringen, opplyser kilder til VG.

I et intervju med NRK torsdag kveld sier Solberg at de antas å komme fredag, men at det er PST som har full oversikt over dette.

Kvinnens advokat Nils Christian Nordhus har bedt om at barna skjermes når de ankommer Norge.

– Vi ber innstendig om at alle aktører respekterer den absolutte skjerming av barna. Det er mor og familiens oppfordring at barnas reise til og møte med Norge skjer mest mulig skånsomt og med verdighet, sier han til VG.

– Vi skal besvare de spørsmål offentligheten har krav på kunnskaper om, men av hensyn til sikkerheten til og behovet for skjerming av barna, mor og andre involverte aktører, fastholder vi at slik redegjørelse først vil bli gitt på varslet pressekonferanse etter at mor og barn er brakt i beskyttede omgivelser på norsk jord, sier han videre.

Pressekonferanse

NTB får opplyst at pressekonferansen vil finne sted på advokatens kontor i Oslo. Tidspunktet er ikke kjent.

– Det vil bli orientert om hvordan arbeidet med å få den syke femåringen ut av Syria har vært, og hvordan den terrorsiktede kvinnen nå stiller seg til pågripelsen, sier han.

Kvinnen har en sønn på fem år som skal være alvorlig syk, og en jente på tre.

PST opplyser til NTB at kvinnen må regne med å kunne bli pågrepet idet hun lander i Norge, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

Barnevernet har vært involvert i forberedelsene før ankomsten.

– Jeg kan bekrefte at vi er kjent med saken og har dialog med den aktuelle barnevernstjenesten og andre relevante aktører, sier direktør Mari Trommald i Bufdir, som er et fagorgan for barnevernstjenestene, til NTB.

– Minst mulig traumatisk

Det er usikkert om en pågripelse innebærer at kvinnen og barna umiddelbart blir skilt fra hverandre.

I barnevernets retningslinjer for barn av fremmedkrigere heter det at en eventuell separasjon mellom barn og foreldre bør skje på en minst mulig traumatisk måte for barnet.

– En atskillelse på flyplassen like etter retur kan føre til en symptomeskalering hos barnet, samt at samarbeidet mellom foreldre og barnevernstjenesten kan bli negativt. Barnevernstjenesten må i disse tilfellene være i dialog med aktuell politimyndighet, står det i retningslinjene.

Terrorsiktet

Den 29 år gamle kvinnen er siktet for deltakelse i de to terrororganisasjonene Nusrafronten og IS.

I utgangspunktet ønsket regjeringen ikke å hjelpe kvinnen hjem til Norge, men kun barna hennes. Som følge av at femåringen trolig er alvorlig syk, hentes likevel hele familien hjem.

– Det hadde vært vanskelig om vi for eksempel hadde opplevd at dette barnet hadde dødd, og vi ikke hadde gjort noe. Av og til er det vanskelige saker hvor vi må skjære gjennom og gjøre noen valg. Det valget gjorde altså flertallet av partiene i regjering, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB onsdag.

Saken har utløst en politisk krise, og Frp truer med å gå ut av regjering som følge av avgjørelsen.

Publisert