– Politiet har anbefalt at familien ikke forhandler før det er kommet bevis på at Anne-Elisabeth Hagen lever. Dette rådet vil familien følge, sa familiens bistandsadvokat Svein Holden på en presseorientering mandag kveld.

– Dersom familien mottar et slikt livsbevis som motparten har skissert i sin nylige henvendelse, så vil familien arbeide for å få Anne-Elisabeth trygt og raskt hjem, sa han videre.

De mulige kidnapperne har kontaktet familien på en annen og bedre måte enn tidligere, noe familien opplever som bra, ifølge Holden.

– Det negative er at det er snakk om enveiskommunikasjon uten mulighet for familien å svare direkte tilbake. Det har gått svært lang tid siden Anne-Elisabeth ble bortført, og familien vet ikke om hun er i live, sier Holden.

På presseorienteringen tok Holden høyde for at de antatte kidnapperne som har Anne-Elisabeth, ikke snakker norsk. Han gjentok derfor budskapet på engelsk.

FORSVUNNET: Anne-Elisabeth Hagen.
POLITIET / NTB scanpix

Ny kontakt

Politiet Dfortalte de på en pressekonferanse mandag ettermiddag at det har vært ny kontakt mellom Anne-Elisabeth Hagens familie og de antatte bortførerne på en ny plattform.

Politiet vurderer dette som positivt, men er bekymret for at de ikke har fått bevis på at 68-åringen er i live.

– Vi kan ikke si noe om hvilken kommunikasjonsplattform som er brukt, når det ble tatt kontakt eller noe om innholdet i meldingen, sa politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt på pressekonferansen.

Tredje melding

Meldingen er den tredje som har kommet, og budskapet er rettet til familien og sendt til både bistandsadvokaten og politiet, opplyser Brøske.

På en pressekonferanse 24. januar ba familiens bistandsadvokat Svein Holden de antatte kidnapperne om å finne en annen måte å kommunisere på enn på den krypterte meldingstjenesten som hadde svært begrenset mulighet for kommunikasjon.

Politiinspektør Brøske bekreftet imidlertid at den nye plattformen som er tatt i bruk er bedre egnet for kommunikasjon enn tidligere. I tillegg understreket han at politiet ikke er forhandlingspart i saken.

Trusler og krav

68 år gamle Anne-Elisabeth Hagen har vært forsvunnet siden 31. oktober i fjor. Politiet antar at kvinnen ble bortført fra sitt hjem på Fjellhamar. Forsvinningen ble holdt hemmelig fram til 9. januar, men behov for å få mer informasjon og flere tips i saken gjorde at politiet valgte å informere om saken.

Politiet har bekreftet at det har kommet både trusler og krav om løsepenger i form av kryptovaluta.

Politiet opplyste i månedsskiftet at teorien om at Hagen er bortført, er blitt styrket. Politiet hadde for halvannen uke siden fått inn over 1.400 tips siden de valgte å gå ut med informasjon om saken.

Dykkere

Den siste måneden har politiet utført 3D-skanning av ekteparet Tom og Anne-Elisabeth Hagens eiendom og også gjennomført søk med dykkere fra Oslo brann- og redningsetat i Langvannet, som ligger like ved eiendommen.

Øst politidistrikt opplyste så sent som mandag morgen at det ikke var noe nytt å melde i saken.

Advokat Svein Holden, som er Hagen-familiens bistandsadvokat, opplyste til NTB i forrige uke at det ikke var noen nye momenter. Han skal møte pressen i Mo i Rana klokken 19 mandag kveld. Der vil han komme med en uttalelse på vegne av familien Hagen.