- Har lagt ut snubletråder for Stoltenberg

Bondevik-regjeringen har lagt ut en rekke snubletråder i sitt budsjettforslag, hevder økonomiprofessorer. Resultatet kan bli slitasjer innad i den nye regjeringen, mener de.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner avviser snubletråd-påstander. Hodepiner Stoltenberg-regjeringen måtte få er selvpåførte, mener han.

Professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole (NHH) og BI-professor Ole Gjems-Onstad er blant dem som har finstudert både den avgåtte Bondevik-regjeringens forslag til statsbudsjett og plattformen den nye regjeringen skal bygge sin politikk på.

– Bondevik-regjeringen har i sitt budsjettforslag forsøkt å binde opp den nye regjeringen til å føre en mer konservativ politikk enn den ellers ville gjort, sa Schjelderup da NHH og Samfunns— og næringslivsforskning holdt sitt årlige statsbudsjettseminar i Oslo onsdag.

Slitasje

Gjems-Onstad er av samme oppfatning.

– Å utforme et statsbudsjett som skal overtas av en annen regjering har i perioder vært en lek med snubletråder. Enkelte punkter i den avgåtte regjeringens budsjett kan sikte mot å provosere motsetningene som er representert i den rødgrønne regjeringen, konstaterer Gjems-Onstad i en artikkel på BIs forskningsportal.

Han lister opp både mulige moms- og skattehodepiner som kan skape motsetninger i den nye regjeringen.

Schjelderup sa på statsbudsjettseminaret at den nye regjeringen sannsynligvis må føre en finanspolitikk som er strammere enn den hadde behøvd være. Det vil føre til økt kamp om prioriteringene innad i regjeringen og dermed til slitasjer, konstaterte han.

Han pekte på at blant annet salderingsposten «ymse» er 4 milliarder kroner mindre enn i årets budsjett.

Økte skatter

Skattelettene som ble lagt fram i fredagens budsjettforslag har mange «splitt og hersk»-momenter, mener Schelderup. Forslaget om økt minstefradrag har en god fordelingsprofil og forslaget om økt avskrivningssats for maskiner er noe som faller i god jord hos SV.

Han tror et sannsynlig scenario blir at Stoltenberg-regjeringen blant annet henter inn mer penger gjennom å øke utbytteskatten ut over det som allerede ligger inne i budsjettforslaget, f.eks. ved å øke satsen fra 28 til 38 prosent.

Han tror også de vanskelig kommer utenom å øke toppskatten på trinn en.

Publisert
BT anbefaler

– Skremmende å se disse to tingene sammen

– Det er spesielt skremmende å se disse to tingene sammen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. BA: Dramaet i Hjelte­fjorden granskes: – Vil finne årsaken

  2. Det nye kraftverket er skjult i fjellet og bygget uten store protester

  3. Nå skal striler bli NRK-stjerner: – «Rådebank» har biler, vi satser på båter og naust

  4. Ansatte på Hauke­land: – Slik be­handler vi deg som koronapasient

  5. «Etter 99 dagar i regjering, har Støre eitt skikk­eleg lyspunkt»

  6. No kjem vêromslaget