NRK: Kunstner Frans Widerberg er død, 82 år gammel

Maleren og grafikeren Frans Widerberg er død, 82 år gammel. Det bekrefter familien overfor NRK.

UTSTILLING: Frans (til v.) og Nico Widerberg stilte i 2013 ut 70 verker i Grieghallen. Her avbildet med Frans Widerbergs «To mennesker» fra 1992.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Widerberg døde dagen før han ville ha fylt 83 år. Han døde i sitt eget hjem etter et kort sykeleie.

Widerberg regnes som en av Norges fremste kunstnere. Hans kunst er karakterisert som nyfigurativ, og han ble regnet som kanskje Norges mest anerkjente figurative kunstner siden Edvard Munch.

Han benyttet for det meste primærfargene rødt, gult og blått i sine arbeider. Widerberg malte ofte store formater hvor lyset var det bærende elementet.

I kunsten sin var han opptatt av de eksistensielle spørsmålene og han vendte oppmerksomheten mot menneskenes situasjon i verden, i tid og rom. Livsbegjær var også et viktig tema hos ham.

Ulike teknikker

Widerberg ble født i Oslo 8. april 1934. Han hadde sin kunstneriske utdannelse blant annet fra atelieret til Birger Moss Johansen, Statens Håndverks og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi.

Widerbergs grafiske aktivitet varierte fra år til år. I 1991 laget han kun ti grafiske blad, mens han i 1994 laget nærmere 80. Han vekslet mellom ulike teknikker som litografi, radering og tresnitt, samt noen silketrykk og tresnitt. I tillegg til de grafiske bladene arbeidet han stadig med maleri og akvarell, samt andre materialer som keramikk, glass og tegning.

Picasso

Flere kunstkjennere har fremhevet Widerbergs store produksjon og hans betydning for samtidskunsten. De har også trukket paralleller til andre store grafiske kunstnere som Edvard Munch og Pablo Picasso.

Widerberg er representert i en rekke gallerier og han har hatt flere utsmykningsoppdrag. Arbeidene hans er blant annet å finne på Haukeland universitetssjukehus i Bergen, på Institutt for psykologi ved Universitetet i Oslo og i Ullevål sykehus' kapell.

Widerberg var Ridder av første klasse av St. Olavs Orden. Hans sønn Nico Widerberg er også bildekunstner.

Publisert