Møtet mellom Solberg og president Joseph Kabila fant sted under minneseremonien for Nelson Mandela i Johannesburg, melder TV 2.

— Nå må vi finne en løsning for å få Joshua French fortest mulig hjem til Norge, sa jeg til Kabila, forteller Solberg.

Direkte kontakt

Ifølge VG tok Norges statsminister direkte kontakt med den kongolesiske presidenten for å snakke om at French er tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland.

— Jeg oppsøkte presidenten i dag under minneseremonien siden vi var på samme sted. Jeg framførte det norske ønsket, som statsminister Jens Stoltenberg også har fremmet, om at det haster å få gjenopptatt samarbeidet og møtene om French sin situasjon, sier hun til avisa.

Kjent med henvendelser

— Jeg understreket at vi ser alvorlig på French sin situasjon. Jeg vet ikke om Kabila var oppdatert om den siste utviklingen med den nye tiltalen. Men han var kjent med de tidligere henvendelsene fra Stoltenberg, fortsetter hun.

Erna Solberg sier hun synes tiltalen mot Joshua French er uforståelig med tanke på den konklusjonen Kripos kom fram til.

Etter Molands dødsfall gikk kongolesiske myndigheter og Kripos i fellesskap ut med informasjon om at det ikke var gjort funn som ga grunnlag for noen mistanke om kriminelle forhold.