Får 50 mill. til is-forskning

Klimaforskere i Bergen jubler over finaleseier i kampen om over 50 millioner kroner. Pengene skal brukes til å studere ismelting i Arktis.

Publisert Publisert

SMELTER: Forskere i Bergen får mer enn femti millioner kroner til å studere smelting på innlandsisen på Grønland. Foto: Ragnar Axelsson

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Dette er stort. Ingen prosjekter med norsk eller dansk deltakelse har tidligere nådd til finalen i Synergy-programmet. Bare tre prosent av søknadene ble innvilget, noe som viser at fortidsklimaforskningen i Bergen holder verdensklasse, sier Eystein Jansen, direktør ved Bjerknessenteret i enpressemelding.

Penger i fem år

Bjerknessenteret og Uni Research får mellom 50 og 60 millioner kroner fordelt over fem år etter at søknaden Ice2Ice gikk seirende ut av konkurransen om finansiering hos det Europeiske forskningsrådet (ERC). Det innebærer en årlig sum til grunnforskning på omtrent elleve millioner kroner i året fordelt omtrent likt mellom UiB og Uni Research i fem år.

Et av spørsmålene forskerne vil ha svar på, er om Grønlandsisen vil smelte raskt dersom sjøisen i Norskehavet forsvinner.

Les også

Avviser global nedkjøling

Det er fortidsklimaforskerne ved Bjerknessenteret/ UiB og Uni Research som har gått sammen om prosjektet Ice2Ice, i samarbeid Danske meteorologiske institutt ved Jens Hesselbjerg Christensen og Bo Møllesøe Vinther ved Niels Bohr Institut, Københavns Universitet, ifølge pressemeldingen fra Bjernessenteret.

Hurtige endringer

I forskningsprosjektet vil de undersøke hva som skjer med isen på Grønland dersom sjøisen i Norskehavet forsvinner. Man vet allerede at man fikk ekstremt raske og og store temperaturendringer på Grønland da sjøisen i Norskehavet brått forsvant under istidene. Dette fikkvirkninger på temperatur og nedbør også over store deler av kloden.Spørsmålet er om noe lignende kan skje når sjøisen i Arktis forsvinner i vår nære klimafremtid.

Sjøisen i Arktis har de siste årene vært på rekordlave nivåer. Samtidig har innlandsisen på Grønland smeltet om sommeren.

Prestisjefylt

Det er første gang norske og danske forskningsmiljøer har nådd gjennom nåløyet i ERC Synergy-programmet.

ERC Synergy Grants er det mest prestisjefylte finansieringsordningen for forskning i Europa, med ekstrem hard konkurranse på tvers av alle fag. Søknaden gikk gjennom fire utvelgingsrunder i konkurranse med omtrent 450 prosjektsøknader fra hele Europa. Kun 12-13 prosjekter fikk støtte, skriver Bjerknessenteret i pressemeldingen.

Professor Eystein Jansen skal lede den bergenske Ice2ice-forskningen sammen med Kerim Nisancioglu, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap, UiB. Geolog og forskningsdirektør Trond Dokken er ansvarlig for Uni Research sin deltakelse.

Publisert