Lysbakken må møte til høring

En enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget går inn for å kalle barne, likestilling og inkluderingsminister Audun Lysbakken inn til åpen høring.

Publisert Publisert

BEKLAGER: Audun Lysbakken har beklaget og sier at han tar ansvaret. Fortsatt er han partilederkandidat. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND

  • Marie Melgård
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det er ikke klart når høringen blir holdt, men det blir trolig etter påske. Lysbakken vil var være valgt som ny SV-leder.

Saksordfører blir Frps Anders Anundsen.

— Komiteen håper å jobbe så fort som mulig. Vi skal nå lage et forberedende notat for å finne rette problemstillinger, sier Anundsen til Aftenposten.no.

Lysbakken har blitt anklaget for politisk korrupsjon, og i går ble han anmeldt til Økokrim av Venstre-politikeren Christian Mikkel Dobloug.

Langeland: - Ingen er fredet

Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland var i dag med på å åpne høring mot sin egen partifelle.

— Det er en del av jobben i kontrollkomiteen. Ingen er fredet. Tvert imot, jeg har vært med på å åpne høringer mot flere rødgrønne politikere. Med en høring i komiteen får statsråden en mulighet til å redegjøre og legge fakta på bordet. Dette er en alvorlig sak, sier Langeland.

Han ønsker at Lysbakken skal få god til å forberede seg.

— Kontrollkomiteen stiller ikke enkle spørsmål, sier Langeland, som antyder at høringen kan komme etter påske.

Beklaget og erkjent regelbrudd

I flere omganger har kontrollkomiteen sendt brev til Lysbakken og bedt han om å redegjøre for utbetaling av 500.000 kroner til selvforsvarskurs i skolen. 154000 kroner gikk til Jenteforsvaret, som på daværende tidspunkt var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

Jenteforsvarets selvforsvarskurs brukes bevisst for å verve nye medlemmer til Sosialistisk Venstrepartis ungdomsorganisasjon SU, viser interne dokumenter.

I dag la han igjen frem nye dokumenter i saken, etter påtrykk fra komiteen. Disse dokumentene er en oversikt over tildelinger departementet har administrert i 2011.

Lysbakken har beklaget utdelingen, og erkjent at tilskuddet burde vært utlyst slik at andre grupper kunne ha søkt på pengene. Han har også beklaget at politisk ledelse i departementet overkjørte embetsverket, da statssekretær Kirsti Bergstø trosset igjennom utdelingen til Jenteforsvaret selv om hun fikk råd om å la være på grunn av de tette bånd til partiet.

Får støtte som leder

Allerede i første svar til kontrollkomiteen, tok Lysbakken selv ansvaret for bråket rundt selvforsvarspengene. Da han og departementet friga dokumentasjonen som viste dialog mellom SU og politisk ledelse, viste imidlertid det at det var statssekretær Bergstø som trakk i trådene.

Pengebråket har ført til at mange mener Lysbakken er svekket.

Likefullt har hele tiden fått støtte fra Kristin Halvorsen og valgkomiteen i partiet. Under partiets landsmøte 10. mars blir han etter alt å dømme SVs nye leder.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Selvforsvarskurs brukes for å verve SU-medlemmer

  2. Venstre-politiker anmelder Lysbakken for korrupsjon

  3. SVs valgkomité står på Lysbakken

  4. Lysbakken-saken neppe over før landsmøtet

BT anbefaler

Paret fra Fana var lei av det travle livet. – I løpet av tre minutter bestemte vi oss.

– Det var jo helt skrullete det vi gjorde. Men vi var ikke aldeles bortreist heller.