Kjøpte seks tonn kunstgjødsel

Terrorsiktede Anders Behring Breivik kjøpte seks tonn kunstgjødsel i mai.

Publisert Publisert
  • Erlend Langeland Haugen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Den siktede bombe— og drapsmannen Anders Behring Breivik (32) er registrert som kunde hos og kjøpte kunstgjødsel av Felleskjøpet på Rena i Hedmark kommune.

En mann som svarer til beskrivelsen av Anders Behring Breivik iført politiuniform ble observert nær åstedet ved regjeringskvartalet før bomben gikk av.

Mannen registrerte i 2009 eget firma, hvor formålet var å dyrke grønnsaker. Ved månedsskiftet juni/juli i år meldte han flytting til Rena, nærmere bestemt et gårdsbruk på Åsta.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Kjøpte kunstgjødsel

På samme sted, Vålstua gårdsbruk, ble det i 2006 etablert en hasjplantasje, trolig delfinansiert av penger fra NOKAS-ranet. Kapasiteten var produksjon av nær 200 kilo ferdig hasj i året. Tre menn ble dømt til lange fengselsstraffer.

Den samme gården skal Anders Behring Breivik ha leid.

Felleskjøpet på Rena bekrefter overfor Bergens Tidende at mannen var registret som kunde hos dem, og at han kjøpte kunstgjødsel der.

— Vi kartlegger nå hvile produkter han har kjøpt og hvor store mengder det er snakk om. Vi har også varslet politiet om dette, sa Felleskjøpets kommunikasjonsdirektør Oddny Estenstad til bt.no tidligere lørdag formiddag.

Kan brukes i bomber

VG Nett skriver lørdag ettermiddag at Breiviks selskap Geofarm kjøpte seks tonn gjødsel 4. mai i år. Da Felleskjøpet ble klar over at Breivik hadde handlet varer hos dem på butikken på Rena, kontaktet de politiet.

Kunstgjødsel er en kjent ingrediens hjemmelagde bomber. VG Nett skriver at flere internasjonale terroranslag er utført ved hjelp av bomber hvor kunstgjødsel er blandet med diesel. Også i Bandidos-bomben i Drammen i 1997, ble det brukt en blanding av kunstgjødsel og diesel.

— Dette er varer som ble levert 4. mai. Det var seks tonn kunstgjødsel, som er et lite, normalt parti for en vanlig gårdbruker, sier Estenstad til Reuters.

– Vi har ikke kjennskap til ham eller selskapet hans, men det er snakk om et selskap som kontaktet oss på ordinært vis, bestilte kunstgjødsel og fikk det levert, sier hun.

TERRORSIKTET: Anders Behring Breivik.

Publisert

Sakene flest leser nå