I forbindelse med at Mattilsynet tidligere i år foreslo å tillate et 20-talls reptiler og amfibier som kjæledyr, et forslag landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) stoppet, utarbeidet Norsk institutt for naturforskning en rapport der de beregnet antall ulovlige reptiler i landet, skriver Dagbladet.

Farlige

Ifølge anslagene i rapporten finnes det rundt 10.000 kongepytoner, 6.000 kongeboaer, 5.000 teppepytoner, 1.000 grønne trepytoner, 500 hagetreboaer og 500 regnbueboaer i privat og ulovlig eie i landet. Særlig kongeboaer og hagetreboaer regnes som farlige og aggressive.

I tillegg finnes rundt 1.000 tigerpytoner i Norge. Denne slangen kan bli svært stor, og det har vært mange tilfeller hvor den har skadd og drept mennesker i landene hvor den er lovlig, skriver avisen.

— Bør legliseres

Ifølge formann i Norsk Herpetolgisk forening, Stein Ivar Ramberg, finnes det også folk som holder giftslanger som kjæledyr.

— Men ingen i det seriøse reptilmiljøet vil ha noe med giftslanger å gjøre. Vi ønsker heller ikke en legalisering av giftslanger, sier Ramberg.

Han mener det er på høy tid at det blir lov å ha slanger som husdyr i Norge.