— Jeg tror det er behov for en gjennomgang der vi får flere tunneler med nødnett. Det vil ikke være i alle tunneler, men det er behov for en ny gjennomgang der vi vurderer tunnel for tunnel, sier komitéleder og KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK.

Tirsdag morgen satt lensmann Magne Knudsen i Årdal i møte med Havarikommisjonen for å forberede arbeidet inne i tunnelen.

Venter på geologen

— Tunnelen er stengt, og det er geolog på stedet som vurderer når de kan gå inn og begynne etterforskningen og sikre verdier. Det står fortsatt ti-tolv biler, en semitrailer og en buss der inne, sier operatør Hans Petter Harlem i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Temperaturen har falt i tunnelen, men Harlem påpeker at det dreier seg om en eldre tunnel som er påført skader etter sterk varmeutvikling.

I alt 80 mennesker av forskjellige nasjonaliteter ble evakuert. Ved midnatt natt til tirsdag hadde politiet en oversikt over de som ble berørt og skadd i brannen.

Av de 80 ble 44 brakt til Lærdal sykehus etter den dramatiske brannen som oppsto da det tok fyr i et polsk vogntog 3,5 kilometer inne i den 11 kilometer lange tunnelen.

- Ingen i livsfare

29 av de skadde ble sendt til Førde sentralsykehus og tolv til Haukeland universitetssjukehus, mens tre fortsatt er innlagt på sykehuset i Lærdal. Situasjonen er stabil for alle, men senkomplikasjoner kan oppstå på grunn av røykskader, opplyser Helse Førde.

Helse Bergen opplyser tirsdag morgen at 22 av de skadde kom til Voss sykehus. Av disse er 16 fortsatt innlagt i Voss med røykskader. Seks av dem er alvorlig skadd, blant dem en sju år gammel jente.

Seks personer er sendt videre til Haukeland der det er meldt om 18 pasienter, seks fra Voss og tolv fra Helse Førde.

Medieansvarlig for Aurland kommunes kriseledelse, Noralv Distad, sa mandag at det ikke er meldt om andre skader enn røykskader og at ingen liv fryktes tapt.

— For å sikre best mulig behandling, blir alle pasientene værende til observasjon til tirsdag, sa han til NTB.

Nettet sviktet

Brannsjef Arvid Gilje i Aurland sier at det analoge nødsambandet ikke fungerte.

— Vi måtte bruke mobiltelefon og hadde et internt samband mellom brannmannskapet på walkietalkie. Det var det eneste som virket, sier han til NRK.

Avdelingsdirektør Nils Magne Slinde i Statens vegvesen i Sogn og Fjordane sier at sambandet ble sjekket senest i månedsskiftet juni/juli, men han vil prøve å finne ut hvorfor det ikke fungerte mandag.

Over 400 tunneler på Vestlandet vil stå uten nødnett når det nye nettet settes i drift neste år.

Hareide reagerer på at halvparten av de lengste europaveitunnelene på Vestlandet vil stå uten det nye nødnettet.

— Det viser at det er behov for å få nettet på plass hurtig, men det viser også at de må vurdere hvilke tunneler som skal ha nødnett og hvilke tunneler som ikke skal ha det, sier han.