Politiet i Fredrikstad mener nå de har sikret både drapsvåpenet og mannen som avfyrte det lørdag kveld. Det framkom på en pressekonferanse søndag formiddag.

— Like før midnatt kom en person og meldte seg og sa at det var han som var gjerningsmannen. Han har ikke erkjent straffskyld, fordi han først ville snakke med sin forsvarer, sa ansvarlig for etterforskningen, politiadvokat Arild Eikaas i Østfold politidistrikt.

Etterforskerne holder imidlertid fortsatt muligheten åpen for at flere kan ha vært involvert i skyteepisoden i 20-tiden lørdag kveld, og de «etterforsker bredt». De legger likevel til grunn at det er drapsvåpenet de sitter på, og jobber med å verifisere opplysninger den antatte gjerningsmannen har kommet med i innledende avhør.

— Siktede har forklart seg om motiv, men av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke gå inn på dette nå, sier Eikaas.

Fortalte om våpenet

46-åringen, som er norsk statsborger, men opprinnelig fra det tidligere Jugoslavia, har fått oppnevnt advokat John Christian Elden som forsvarer. Elden hadde søndag formiddag ikke rukket å snakke med sin klient.

— Min klient har selv meldt seg for politiet og gitt sin forklaring. Det er fortsatt for tidlig å kommentere saken ytterligere, når politiet gir uttrykk for at de lurer på om flere er involvert, sier Elden til NTB.

46-åringen blir framstilt for varetektsfengsling mandag formiddag.

Den drepte er en 37 år gammel mann, som ifølge Dagbladet opprinnelig er fra Irak. Han ble funnet skutt og livløs i boligen sin i Enggata i Fredrikstad lørdag kveld, og ble senere erklært død av Sykehuset Østfold. Politiet vil ikke utdype hva slags relasjon de to har til hverandre.

Det var siktede selv som fortalte politiet om drapsvåpenet.

— Han fortalte oss hvor det lå, og vi dro og hentet det, sier Eikaas.

Etterforskningen fortsetter

Eikaas understreker at politiet tror de har riktig mann og riktig drapsvåpen, men vil foreløpig ikke låse seg til dette som eneste teori.

— Vi har hatt en innledende samtale med ham, men kommer til å gjennomføre mer inngående avhør etter hvert. Samtidig fortsetter vi å etterforske for fullt, sier Eikaas.

Kriminalteknikere drev søndag formiddag fortsatt med undersøkelser på åstedet. Politiet har allerede gjennomført en del vitneavhør lørdag kveld, samt gjennomført en rundspørring i området rundt åstedet. Den taktiske og tekniske etterforskningen fortsetter med fullt trykk, understreker politiadvokaten.

En nabo sier til VG at han ved 20.15-tiden hørte en rekke skudd fra naboleiligheten.

— Jeg hørte først to raske skudd. Da jeg gikk bort vinduet hørte jeg tre eller fire nye skudd i rask rekkefølge. Sekunder etter løp en mannsperson ut av døren til nabohuset, sier naboen.