«Nå er han død. Borte for alltid.»

Statsminister Jens Stoltenberg trakk frem Tore Eikeland (21) fra Osterøy i sin minnetale.

«DØD»: - Nå er han død, borte for alltid, sa statsminister Jens Stoltenberg om AUF-lederen i Hordaland, Tore Eikeland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Totalt seks AUF-ungdommer fra Hordaland og Sogn og Fjordane har status som savnet eller drept etter Utøya-massakren.

Fylkesleder Hanne Kristine Fridtun i Sogn og Fjordane er blant dem. Det er også Tarald Mjelde (18) fra Osterøy, nestleder i AUF Hordaland, og Monica Iselin Didriksen (18) fra Sund. To unge fra Askøy er også savnet.

— Det er ikke til å begripe

Jens Stoltenberg trakk frem den sjette i sin minnetale i Oslo Domkirke.

— En annen som er borte er Tore Eikeland. Eikeland var leder av AUF i Hordaland og en av våre aller mest talentfulle ungdomspolitikere. Jeg husker han fikk hele landsmøtet i Arbeiderpartiet til å juble da han holdt et engasjert innlegg mot EUs postdirektiv - og vant, sa Stoltenberg.

Og fortsatte:

— Nå er han død. Borte for alltid. Det er ikke til å begripe.

Her er Eikelands tale, som Stoltenberg snakket om:

Da dødsbudskapet kom, brøt det ut høylytt gråt i kirken.

I SORG: Marte Mjøs Persen og Pål Hafstad Thorsen i Ap i Bergen har mistet en partifelle.

— Fikk folk til å gråte og leKlokken halv to i dag ble det arrangert et møte med pressen for media i Folkets Hus i Bergen.

— Vi har fått vite at vår venn og partifelle, Tore Eikeland var bekreftet omkommet. Vi er i stor sorg, fortalte Marte Mjøs Persen, ordførerkandidat for Bergen Arbeiderparti.

Med henne var Harald Schjelderup, byrådslederkandidat og Pål Hafstad Thorsen, kandidat til kommunestyret.

— AUF er Arbeiderpartiet sitt hjertebarn, og vi har lidd uendelige tap. Vi er glad for dem som har overlevd, men sørger sterkt over de som er døde og vi lider med de sårete. Dette er beintøft. Tore var for oss uerstattelig. Han var en god venn og svært talentfull, sier Thorsen.

Schelderup dro også frem Eikeland som et politisk talent.

— Han kunne få folk til og både gråte og le i sine appeller, sier han.

- I all sin gru

I Oslo Domkirke påpekte Stoltenberg at tragedien snart vil stå enda klarere for oss:

— Vi har mistet mange andre, på Utøya og i regjeringsbygget. Snart får vi navn og bilde på alle. Da vil omfanget av ondskapen tre fram i all sin gru. Det blir en ny prøvelse. Men vi skal klare den også.

Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen

AUF-jente i intervju med CNN, referert av Stoltenberg i Domkirken

Midt i alt det tragiske sa Stoltenberg at han er «stolt av å bo i et land som har maktet å stå oppreist i en kritisk tid»:

— Jeg er imponert over hvor mye verdighet, omsorg og fasthet jeg har møtt. Vi er et lite land, men vi er et stolt folk. Vi er fortsatt rystet av det som traff oss, men vi gir aldri opp våre verdier. Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.

«Hele verden føler med dere»

Stoltenberg refererte til AUF-jenten som ble intervjuet av CNN:

— Ingen har sagt det finere enn henne: «Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.»

— Til slutt. La meg si til familier over hele landet som har mistet en av sine kjære: Dere har min og hele Norges dypeste medfølelse i sorgen, sa Stoltenberg.

— Ikke bare det. Hele verden føler med dere.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

— Jeg har lovet å overbringe kondolanser til dere fra Barack Obama, Vladimir Putin, Frederik Reinfeldt, Angela Merkel, David Cameron, FNs generalsekretær, EUs president og mange, mange flere.

— Dette kan aldri erstatte tapet. Ingenting kan bringe deres kjære tilbake. Men vi trenger støtte og trøst når livet er som mørkest. Nå er livet som mørkest for dere.

Dere skal vite at vi er der for dere.

LEDERE: Tore Eikeland (t.v.) er drept. Tarald Mjelde og Hanne Kristine Fridtun har status som savnet. Alle tre var AUF-ledere på Vestlandet.
Publisert: