- Troféjakt truer hjortestammen

Får du en slik i siktet, bør du ikke fyre av. Eksperter frykter troféjakt vil ødelegge hjortestammen.

DROPP TROFEET: - Bukker som er på vei opp, bør ikke skytes før de er 10–12 år gamle, mener Johan Trygve Solheim, daglig leder ved Norsk hjortesenter. Foto: Oddleiv Apneseth

  • Lena Vermedal
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Ved midnatt er det fullmåne og startskuddet går for årets hjortejakt.

I dagens Bergens Tidende går Johan Trygve Solheim, daglig leder ved Norsk hjortesenter på Svanøy ut og advarer sterkt mot troféjakt, som han mener ødelegger den norske hjortestammen.

Les også

Hjortens beste sjekketriks

— Feil måte å drive troféjakt, fører til at vi skyter ut de beste avlsdyrene. Da får vi etter hvert en svakere hjortestamme, sier Solheim.

Han mener de beste avlsdyrene bør få bli 10–12 år gamle før de skytes og eventuelt havner som et trofé på hytteveggen.

Utvidet jakttid

Høyt under taket på Intersport på Stord henger hjortebukker som er kronet med sølv og gullmedalje for gevirene sine. Reidar Bjelland er innom for å gjøre de siste innkjøp hos selger Stein Braathen før jakten tar til. Begge er erfarne jegere og veldig enige i oppfordringen fra Hjortesenteret.

— Vi støtter det hundre prosent, sier Braathen som har jaktet siden 1984.

— Problemet er når du får en slik på kornet. Det er da det kan bli vanskelig for mange, sier Bjelland og kikker opp på den mektige 14-taggeren, som ble skutt ved Svartasmoget i Fitjar i 2006.

I år varer jakten helt til 23. desember, og eksperter råder derfor jegerne til å bruke den utvidede jaktperioden til å velge ut de rette dyrene.

- Verst i Hordaland

— Det er ikke hvilket dyr du kommer hjem med som er avgjørende, men hvilke dyr som er igjen der ute i skogen, sier Vebjørn Veiberg, forsker hos NINA.

I 2011 ble det for første gang siden 1989 felt færre hjort enn året før i Norge. Dette var ventet etter en snørik vinter og meldinger om mange døde dyr, ifølge forskeren.

Overvåkingsprogrammet for hjortevilt, som har overvåket hjortebestanden i utvalgte kommuner i Trøndelag og på Vestlandet helt siden 1991, viser imidlertid en generell vektreduksjon for alle typer dyr på 10–15 prosent frem til i dag.

I samme periode har andelen ettårige koller som blir drektige, og får kalv neste vår, gått dramatisk tilbake. Verst er situasjonen i Hordaland, ifølge Veiberg

— Utviklingen vi ser er en konsekvens av bestandsøkningen som har pågått kontinuerlig i flere tiår. Skal situasjonen bedres må hjortebestanden reduseres vesentlig, sier Veiberg, som håper jegerne og forvalterne tar tak i situasjonen.

Skjøt skadedyr

De to jegerne fra Stord er ikke uten videre enige i at størrelsen på dyrene har gått ned på Stordøya, men tror situasjonen er verre i hjorteriket Kvinnherad.

— Her på Stord er det fortsatt bra størrelse på dyrene, sier Bjelland.

Og de store bukkene holder seg i områder hvor de ikke blir jaktet som fritt vilt.

— De som jakter i de områdene er veldig seriøse. De store bukkene får faktisk gå, sier Braathen.

Les også

Bondens nye gull

Selv har han en gang skutt en hjortebukk med 14 tagger i geviret, men det var utenom ordinær jakttid.

— Det var et dyr som ikke var redd for folk, som strøk seg langs husveggene og spiste opp tulipanene. Han ble ansett som et skadedyr, forteller han.

Hodejeger i Oslo

Ved Naturhistorisk museum i Oslo kan man for tiden se utstillingen «Hodejeger» som nettopp handler om hvordan jakt kan påvirke en hel dyrearts evolusjon ved at de største og flotteste dyrene fjernes fra bestanden.

Zoolog Petter Bøckman ved museet har stor sans for utspillet fra Hjortesenteret om å avstå fra troféjakt.

— Det er meget ansvarlig å skyte returbukk fremfor bukker som er på topp, sier Bøckman.

Han anbefaler jaktpraksisen i sørlige deler av Europa. Der er hjortestammene små som følge av mindre frie arealer og tettere befolkning i områdene.

— Der er de nesten på fornavn med dyrene, og de sørger for at de skytes slik at resultatet blir en fin og sterk stamme, sier zoologen.

Bøckman viser til at troféjakt de siste hundre årene har endret en rekke arter, både i eksotiske strøk og i Norge. Her til lands er det spesielt elgens gevir som er blitt vesentlig mindre enn for 50 år siden. Også villreinens gevir er blitt mindre, i følge zoologen.

— Når det gjelder hjort, har jeg ikke sett datamateriale for gevir, men man bør absolutt la dyrene med de flotteste gevirene gå i fred, sier han.

Gull i geviret

Tilbake i sportsforretningen på Stord har hjortebukkene og en elgokse fullt overblikk der oppe fra veggen. Den gjeveste hjortebukken har en gullmedalje hengende fra en av de 14 taggene i geviret.

— Den ble skutt av en bømling, så jeg har ren samvittighet, smiler Braathen.

JAKTTROFÉ: Stein Braathen hos Intersport Stord har selv jakttrofé på utstilling, men støtter fullt oppfordringen om ikke å skyte de største hjortebukkene. - De bør spares for at kollene skal komme tidlig i brunst. Det gir tidligere kalving og sterkere dyr, sier den erfarne jegeren. Foto: Lena Vermedal

SØLV OG GULL: Hvert år kåres de flotteste gevirene i landet. Hjortegevir som oppnår over 150 poeng får sølvmedalje, slik hjorten helt til venstre har. Over 170 poeng gir gullmedalje, slik hjorten til høyre fikk i 2006. Foto: Lena Vermedal

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Her er det fare for mye lyn og torden i helgen

– Jeg ville ikke reist opp på en fjelltopp søndag, sier meteorolog.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Flere terrengbranner etter lynnedslag i Sogn

  2. Opp mot 20 personer forlot lokalet da de fikk vite hva som var i sprøyten

  3. Sydenvarme i Bergen – men nå kommer regnet

  4. Julie (19) fra Bergen hyller tysk kroppsprotest: – Jenter må kunne gå med det de vil

  5. Butikken hennes fikk en kraftig oppsving i 2020. Har aldri gjort det bedre.

  6. – Så en ildkule som falt ned i Nordåsvatnet