Tvunget i kne

Justisministeren ble angrepet av sine egne - må gjøre pinlig retrett.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Massive protester fra grasroten i Ap bidro til at justisminister Knut Storberget (Ap) etter alt å dømme må foreta en pinlig retrett og stanse innføringen av hijab som en del av politiuniformen, sier flere kilder i Ap til VG.

Justisministeren har nå innkalt til pressekonferanse om hijab-saken klokken 12.30 i dag.

Mens Ap-eliten i regjeringsapparatet var positivt innstilt til å tillate hijab i politiet, møtte de en mur av motstand på grasroten i sitt eget parti.

– Folket er imot, partiet er imot, og veldig mange i Ap på Stortinget er imot. Jeg syns håndteringen av dette er dårlig. De har lite kontakt med organisasjonen som de er en del av, sier fylkesleder i Vest-Agder Ap, Trond Henry Blattmann, til VG.

Hilde Sandvik kommenterer: Det er ikkje særleg radikalt å vere for hijab i politiet.

Mange motstandere I lengre tid har sterke krefter i Ap jobbet mot sin egen justisminister. De kritiserer ham for ikke å ha lyttet til grasroten i partiet, og mener at det kunne forhindret fadesen.

Lederen av det mektige partilaget, Oslo Ap, Jan Bøhler, bekrefter at han var tidlig ute med å markere sin motstand internt.

– Oslo Ap har gitt klare signaler om saken fra første stund, og om at den ikke bør trekke ut i langdrag, skriver Bøhler i en tekstmelding til avisen.

Jan Bøhler. FOTO: SCANPIX

Senest onsdag ga den rødgrønne justisfraksjonen Justisdepartementet klar beskjed om at Storberget måtte stoppe hijab-debatten snarest.Etter det VG erfarer var flere av Aps medlemmer i fraksjonen mot å innføre hijab som en del av politiuniformen fra første stund. Fraksjonen ble imidlertid tvunget til å snu, og slutte lojalt opp, etter at regjeringen behandlet saken i januar. Da hadde Storberget og de rødgrønne partienes justispolitikere debattert hijab i politiet gjennom hele høsten.

Les kommentaren: «Politidirektoratet trodde det var en bagatell. Plutselig ble det debatt om sjefen over alle menneskerettigheter.»

Hadia Tajik.

– Mitt ansvar Torsdag avbrøt Storberget vinterferien på hytta for å returnere til Oslo, og trolig forberede retrett i saken. NRK meldte onsdag at Storberget ikke skal ha visst om vedtaket, og at det var statssekretær Astri Aas Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik som sto bak det omstridte hijab-vedtaket Justisdepartementet meldte om 4. februar. Det ønsker ikke Storberget å kommentere.– Jeg kommenterer ikke den interne saksprosessen Men jeg er statsråd, og det er mitt ansvar uansett. Sånn er det i politikken, sa Storberget til VG sent torsdag kveld.

Les også BTs leder: Nei til politihijab

– Ikke gått bak ryggen på Storberget Kilder Dagbladet har snakket, som har sittet sentralt i prosessen, avviser på det mest bestemte at Aas Hansen og Tajik har gått bak ryggen på justisministeren og på egen hånd trumfet gjennom hijab-saken.

Storberget skal internt i departementet ha vært helt klar på at han støttet forslaget om at hijab skulle tillates brukt ved siden av den ordinære politiuniformen, ifølge avisen.

Dagbladets kilder utelukker imidlertid ikke at justisministeren ikke var klar over hvilken dag hijab-saken skulle bli kjent.

Den eneste i departementets politiske ledelse som var skeptisk til hijab-forslaget var statssekretær Terje Moland Pedersen.

Les også: It's the religion, stupid

Bestillingsverk Dagbladet skriver at det var den politiske ledelsen i Justisdepartementet som først tok opp hijab-saken.

I Politidirektoratet (POD) skal politidirektør Ingelin Killengreen og hennes medarbeidere oppfattet at departementet ønsket en utredning av mulighet for muslimske jenter til å bruke hijab sammen med politiuniform.

Kilder i POD bekrefter overfor avisen at henvendelsen skal ha blitt oppfattet nærmest som et bestillingsverk. Utredningen fra POD, som konkluderte positivt til hijab, lå i departementet i to måneder før den ble kjent.

Les også: Politiet sier nei

Les også: Forfattere mot politihijab

Bør politifolk få bruke hijab som en del av uniformen? Si din mening i feltet under!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. – Muslimske politikvinner bør ikke pågripe menn

  2. Politifolk sier nei til hijab

  3. Korttenkt multikulturalisme

  4. Muslimsk utpressing<p/>

BT anbefaler

Synne (32) omkom i ulykke: – Hennes kollegaer og Bergen fengsel er preget

Begge de to omkomne er fra Halden, men datteren bodde og arbeidet i Bergen.

LES SAKEN