- Får kick av vold

Demonstrantene har ingen politisk agenda, mener ungdomsarbeider.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Frustrert minoritetsungdom som føler at de blir oversett i det norske samfunnet, får plutselig full oppmerksomhet når de kaster stein i Oslo gater. De har ingen politisk agenda, mener ungdomsarbeider Tor Bach.

Se også: Krigens trappes opp — Opptøyene torsdag var anledningen som kan ha fått mange til å få utløp for mange frustrasjoner samtidig. Ungdommene satte mer av dagsorden den dagen enn da 10.000 mennesker samlet på Youngstorget med Oslo-biskopen og LO-lederen i spissen, sier Bach til Aftenposten.

Møter «den norske veggen»

Bach er avdelingsleder ved Antirasistisk Senter, tidligere ungdomsskolelærer og har arbeidet med innvandrerungdom i Oslo i sju år. Han mener flere tusen mennesker daglig møter veggen i møtet med det norske samfunnet.

— Jeg kjenner ungdommer som har søkt på 100 jobber uten hell. Når du snakker flytende norsk og har gode skolekarakterer men stiller sist i køen, føler du deg snart utenfor samfunnet, sier Bach.

Les om Midtøsten-konfliktens bakgrunn:

«Et løfte fra Gud»

Mennesker kommer dessuten ikke inn på boligmarkedet hvis de oppgir sitt egentlige navn når de vil leie leilighet. Svaret er at leiligheten er opptatt. Men sier de et norsk navn, er leiligheten ledig, påpeker Bach.

— For å hindre lignende opptøyer i framtiden, må vi lære disse menneskene noe annet, finne andre måter å se dem på slik at de føler seg synlige. Hvis den eneste muligheten til å bli synlig er å knuse Oslos sentrum, må vi andre ta vårt ansvar, sier Bach.

- Får kick av vold

Han mener de som deltok i opptøyene i hovedsak er i 15-30-årsalderen, har innvandrerbakgrunn, og at svært mange av dem er muslimer.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier til VG at mange blir revet med og at de synes det er spennende å utøve vold.

— Oppførselen til disse ungdommene tipper over i vandalisme. I slike gruppeaktiviteter settes det i gang gruppedynamiske prosesser der noen leder an og drar resten med seg. De hisser hverandre opp og støtter hverandre. De finner det rett og slett spennende og får et kick av å utøve vold og vandalisme, sier Bjørnebekk.

Har du spørsmål om Midtøsten-konflikten? Se hva eksperten svarte i nettmøte.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Falsk SMS utløste angrep

  2. Marsjerte over hele Europa

  3. Tåregass og opptøyer i Oslo

  4. Brente israelsk flagg

Foto: SCANPIX

Foto: SCANPIX

BT anbefaler

Advokatfirma har fått over 30 klienter. – Flere av historiene er hjerteskjærende.

– Dette er ikke et Bergen fengsel-problem lenger, men et nasjonalt problem, sier advokat. Nå varsler hun sak mot staten.

LES SAKEN