Blokk kollapset – fem savnet

15 personer er sendt til sykehus og fem er savnet etter at en boligblokk raste sammen i Ålesund i natt.

  • Jan Stian Vold
  • Rune Christophersen
  • Liv Solli Okkenhaug
  • Borghild Berge
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Det er hull i en gasstank i kjelleren i boligblokken i Ålesund, og faren for eksplosjon er reell. Bygningen kan dessuten rase sammen.

Politiets innsatsleder Kjell Kvernseth sier til NTB at eksplosjonsfaren er reell.

– Det lekker fra en gasstank med propan i kjelleren. Det er hull i tanken, og med jevne mellomrom tar gassen fyr. Mannskapene prøver å holde flammene nede, men eksplosjonsfaren er overhengende, sier Kvernseth.

Gasstanken ligger i kjelleren på boligblokken, nær grunnmuren bare få meter unna der pressefolkene onsdag morgen sto. På grunn av eksplosjonsfaren ble pressefolkene bedt om å flytte seg.

I tillegg til faren for at gasstanken skal eksplodere, kan hele bygningen rase ut.

Evakuerer

Bt.nos reportere på stedet forteller at politiet har evakuert alle som befinner seg i 200-300 meters radius fra den sammenraste boligblokken.

– Brannmannskapene pøser på med vann, men må holde seg på avstand på grunn av eksplosjonsfaren. Det er snakk om en propantank som er lekk. De driver på for fullt, og vi håper brannen kan slokkes så fort som mulig, sier innsatsleder Kjell Kvernseth til NTB.

I første omgang er det brann, og ikke faren for nye ras, som er det største problemet.

Gir ikke opp håpet

– Vi kan ikke sende inn hunder mens det brenner og er fullt av røyk. Hadde brannen vært slukket, hadde vi hatt en liten mulighet til å sende inn hundene vi har fått fra Oslo. Dette er hunder som er trent i søk i ruiner, og som kan søke etter både levende og døde mennesker, sier Kvernseth.

Han vil ikke gi opp håpet om å finne overlevende, og ser på det som en mulighet at overlevende kan befinne seg i deler av bygningen som ikke er blitt sammenklemt.

Første etasje i boligblokken ser tilsynelatende hel ut, men Kvernseth sier at så mye av inventaret og takkledningen er sammenrast, at det er ufremkommelig inne i bygningen.

– Det vi i første omgang nå håper, er å slukke brannen og bli kvitt så mye røyk at vi kan sende inn de to hundene. I tilfelle det blir funnet noen, kan vi deretter sette inn mannskaper, sier Kvernseth.

Situasjonen var ved 10-tiden uavklart. En geolog sto klar til å vurdere fjellet på baksiden av bygningen, men fikk ikke gjort det fordi røykutviklingen fortsatt er kraftig.

Les også: Reddet fem med stige

Også operasjonsleder Magne Tjønnøy i Sunnmøre politidistrikt sier situasjonen er for vanskelig til at mannskapene kan gå inn i ruinene.

– Det brenner mer og mer i bygget, og det er vanskelig å få slukket brannen. I tillegg har det kommet mer stein på baksiden av bygget som har rystet bygningen. Risikonivået er blitt verre, og risikoaspektet gjør at vi nå starter med ytterligere evakuering fra bygningene rundt, som følge av brannen, sier Tjønnøy til NTB.

Les også: — Dette vil prege byen i lang tid | Spesialgruppe i beredskap

Operasjonsleder Tjønnøy bekreftet tidligere i dag overfor bt.no at flere personer er savnet.

– Så vidt vi vet bodde det 21 personer i blokken. 15 av disse er brakt til sykehus. To har moderate skader. Seks personer er savnet, sa Tjønnøy til bt.no i morges. Senere kom én av de seks til rette.

– Vi har nå fått klarlagt at en av de seks var et annet sted i natt. Dermed er det fem som er savnet, sier fagdirektør Odd Veddeng ved Ålesund sjukehus til NRK onsdag morgen.

I tillegg bodde ytterligere ett familiemedlem i blokken, ifølge politiet. Hvor mange av de 21 som var hjemme da ulykken skjedde, vet politiet foreløpig ikke.

Ved 9.45-tiden meldes det at 22 personer er sendt til sykehus. To av dem er innlagt med lettere skader, mens resten er utskrevet og sendt til kommunens krisesenter på Rica Parken Hotell for å bli tatt hånd om der.

Katastrofealarm

Ålesund sjukehus mobiliserte alt tilgjengelig personell etter ulykken. Også ved St. Olavs hospital i Trondheim er akuttmottaket i beredskap, forteller Veddeng.

Kristen Rasmussen, anestesilege på stedet, sier til Sunnmørsposten at et fjellparti har rast ut.

Det er slått full katastrofealarm. Ambulanser fra hele distriktet er kalt inn, det samme med mannskaper fra Sivilforsvaret.

– Vi kan ikke bekrefte at det er omkomne, men folk kan være savnet inne i huset, sa innsatsleder i politiet, Kristine Hovstein, til Sunnmørsposten i dag morges.

To etasjer klemt sammen

– Det pågår en omfattende, veldig komplisert redningsaksjon. Første og andre etasje i blokken er klemt sammen av resten av bygningen. Alle tilgjengelige ressurser er i gang på stedet, sier Tjønnøy til bt.no.

Brannvesenet frykter at personer i ruinene kveles av røyk.

– De to første etasjene er smadret. Det kommer røyk ut derfra, og brannvesenet driver og slukker, sier Svein Ove Ekornesvåg, som er øyenvitne på stedet, til NTB.

Redningsmannskapene skal først og fremst være bekymret for røykutviklingen.

– Brannvesenet er redde for folk som kan være fanget i første og andre etasje. Hvis det blir mer røyk, kan de være ille ute. De kan bli kvalt, sier Ekornesvåg. Like etter klokken 8 begynte det å strømme svart røyk ut fra ruinene.

Bergen brannvesen sin spesialredningsgruppe er i alarmberedskap, i fall de blir bedt om å assistere på ulykkesstedet.

Fjellveggen glidd ut

Fjellveggen bak skal ifølge øyenvitne Svein Ove Ekornesvåg ha glidd ut og skjøvet boligblokken fremover. Brannvesenet frykter også at det er en propantank i ruinene.

– Vi er kjent med, og ser selv, at det er et bratt fjellparti bak bygget, og det ser ut til å ha løsnet steinmasse eller steinblokker av en viss størrelse, uten at jeg kjenner de eksakte detaljene. Her kan det være en mulig årsak, men det er for tidlig å si noe om det, sier operasjonsleder Tjønnøy.

– Som et jordskjelv

Også nabohus ble evakuert tidlig i morges, på grunn av gasslekkasje og faren for brann og eksplosjon.

Sunnmørsposten skriver at blokken er totalt rasert. En av beboerne i blokken sier til avisens nettutgave at et voldsomt smell vekket dem som bodde i huset:

– Huset ble skutt ti meter frem og vi måtte klatre ned fra balkongen. Hele første etasje er rasert vekk. Det var som et jordskjelv, sier en av dem som bodde i huset og opplevde dramaet.

Boligblokken lå i Fjelltunveien 31 like bak den gamle svømmehallen i Ålesund. Dette er ca. 800 meter øst for sentrumskjernen i byen.

bt.no følger saken.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Reddet fem med stige

  2. Ektepar bygget blokken- nå er de reddet ut

  3. - Døde momentant i rasulykken

Slik så blokken ut da det grydde av dag i Ålesund i morges.
JAGET: Ingen får komme nær ulykkesstedet, heller ikke pressefolk.
EVAKUERER: Alle som befinner seg i 200 meters avstand fra blokken, blir evakuert.
SPERRET: Et stort område av Ålesund er sperret av.
Blokken i Fjelltunveien 31 i Ålesund raste sammen klokken 03.37 onsdag.
15 personer ble sendt til sykehus onsdag morgen.
En stor redningsaksjon pågikk på stedet i natt og i morges.
BT anbefaler

Sier livredderne er preget etter ulykken. – Det skjedde ekstremt fort.

Ble gitt førstehjelp på stedet.

LES SAKEN