Regjeringen forbereder seg på skjebne-mandag

En avtale mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene kan foreligge allerede lørdag.

Publisert Publisert

BLÅMANDAG? Fredag morgen presenterte statsminister Erna Solberg budsjettforslaget hun vil legge frem for Stortinget mandag morgen for KrF og Venstre. Foto: Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det sier sentrale kilder til Fædrelandsvennen. Ifølge kildene avisen har vært i kontakt med, ligger det an til en løsning mellom alle fire partiene, og løsningen skal presenteres allerede i løpet av ettermiddagen eller kvelden.

– Ikke akseptert

På Stortinget svarer imidlertid Venstre-leder Trine Skei Grande følgende på spørsmål om de har akseptert den omstridte bilpakken:

– Vi har ikke akseptert noe.

På spørsmål om de har løst klimadelen, er svaret dette:

– Nei, ikke helt.

– Det er fortsatt mulighet for alle fire partier å komme frem til en enighet, mener KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Alt er mulig

Etter et møte på Stortinget lørdag formiddag betegner han situasjonen fortsatt som uavklart.

– Alt er mulig, men jeg har ikke lyst til å gi noen forhåpninger om at det kommer til å skje, men jeg vil holde muligheten åpen så lenge som mulig, sier Hareide.

– Hva gjør at det skal være mulig nå?

– Det er at vi er i de siste timer. Det gir en mulighet til å klare ting når alvoret nærmer seg – mandagen nærmer seg. Det har vært fire partier som hele tiden har ønsket en enighet. Jeg vil ikke gi noen håp, utover å si at ting fortsatt er uavklart.

– Er det fortsatt fire partier som ønsker en avtale?

– Ja, det er det.

Om det oppstår en situasjon der det blir stilt kabinettsspørsmål, er noe KrF må ta stilling til, sier Hareide.

Jevnlig telefonkontakt

Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten og Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi og flere statssekretærer fra regjeringen har siden tidlig lørdag morgen sittet i Keiserfløyen på Stortinget og arbeidet med budsjettet, melder NRK.

Etter det TV 2 kjenner til har de fire samarbeidspartiene sittet hver for seg og diskutert budsjettet etter at de gikk fra hverandre fredag kveld. De har siden da hatt jevn telefonkontakt, ifølge kanalen.

Les også

Fortsatt ingen budsjettavklaring

Ulike signaler

Heller ikke fredag lyktes det statsminister Erna Solberg å sikre en helhetlig budsjettavtale med samarbeidspartiene KrF og Venstre. Dermed fortsetter budsjetthrilleren gjennom helgen.

I et møte fredag ble Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande forelagt et «siste tilbud» fra Regjeringen.

Etter det Aftenposten kjenner til, er dette forslaget identisk med budsjettforslaget som vil bli presentert på Stortinget mandag morgen, om det ikke foreligger en avtale mellom partiene før dette.

Kilder i Venstre opplyste fredag at «forhandlingene har kollapset». Kilder i KrF. derimot, sier fredag kveld at «vi ikke har konkludert ennå».

De to utsagnene illustrerer hvordan de to partiene ser på Regjeringens forslag, og kan gi en indikasjon om hvem Regjeringen kan få støtte fra på mandag.

Les også

Partiledernes budsjettmøte førte ikke frem

Møte på hemmelig sted

Ikke engang Hareide selv visste hvor han skulle da han tok heisen ned i stortingsgarasjen for å bli plukket opp av en ventende bil fredag. Møtet ble avsluttet ved 17-tiden, men uten at deltagerne ville kommentere det.

– Det er ekstremt krevende, det mest krevende jeg har vært med på, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da hun forlot Stortinget etter møte med sine egne fredag kveld.

Det er ventet at regjeringspartiene enten lørdag eller søndag vil holde en pressekonferanse der de presenterer sin endelige budsjettinnstilling, som vil være nesten identisk med det siste tilbudet de ga Kristelig Folkeparti og Venstre.

Flytter på minst seks milliarder kroner

Stavanger Aftenblad meldte fredag ettermiddag at dette siste tilbudet til KrF og Venstre innebærer et tilbud på ca. seks milliarder kroner. NRK melder at summen er enda høyere, nesten syv milliarder kroner.

  • Ca. én milliard brukes på en familiepakke som blant annet innebærer mer til kontantstøtte.
  • Omtrent like mye brukes på utdanning og forskning.
  • Mellom 2,5 og 3 milliarder brukes på en grønn pakke som inkluderer både klima- og miljøtiltak samt samferdselstiltak med betydelig satsing på jernbane.
  • Også forsvar og samferdsel, spesielt jernbane, kan få mer penger.

Deler av summen flyttes fra andre budsjettområder, noe er friske penger, som fra asylbudsjettet.

Hvor mye av dette siste tilbudet som er resirkulerte forslag fra tidligere tilbud som er lagt frem i forhandlingene, og hvor mye som er helt nye penger, er ikke kjent.

– Budsjettforslaget er så bra både for KrF og Venstre at det vil være overraskende om de ikke takket ja, hevdet Frp-kilder i forkant av det siste møtet.

Aftenposten får bekreftet av flere sentrale Frp-kilder at den mye omtalte pakken med bil- og drivstoffavgifter fortsatt ikke røres.

Offentliggjør budsjettforslag i løpet av helgen

Sentrale politikere i regjeringspartiene forberedte seg fredag på at det ikke er sikkert de får svar på hvordan KrF og Venstre stiller seg til det siste budsjettilbudet før i stortingssalen mandag.

Da kan Erna Solberg bli tvunget til å stille et kabinettsspørsmål – det vil si at hun truer med å gå av om ikke budsjettet får flertall i Stortinget.

Det blir i så fall første gang på 15 år det stilles kabinettsspørsmål i Norge.

– Fra nå av og frem til mandag er konsekvensene av et kabinettsspørsmål noe vi må diskutere i stortingsgruppen, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til Adresseavisen fredag.

Kan måtte stille kabinettsspørsmål for å tekkes KrF

I Høyre og Frp håper man å slippe prestisjenederlaget det vil være å måtte tvinge ett eller begge samarbeidspartiene på plass gjennom et kabinettsspørsmål.

Men for KrF er det et poeng at Regjeringen synliggjør at avstemningen ikke bare handler om budsjettet for neste år – men også om Solberg-regjeringens liv.

Dette vil gjøre det lettere for partiet å lande ned på en beslutning om å redde budsjettet.

Venstre fastholder at spørsmålet de skal ta stilling til mandag er om Regjeringen har levert på sine løfter om et grønt skifte, uavhengig av om det er stilt et kabinettsspørsmål eller ikke.

Publisert