Kristin-saken opp for retten igjen med nye DNA-funn

Mannen som ble frikjent for drapet på Kristin Juel Johannesen for 13 år siden, må møte i retten på nytt i dag. Statsadvokaten mener nye DNA-analyser viser at han drepte 12-åringen.

Publisert Publisert

DREPT: Arkivfoto av 12 år gamle Kristin Juel Johannessen som ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999. Foto: PRIVAT

  • Håkon Letvik
  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Den nå 39 år gamle mannen er den første i norsk rettshistorie som er blitt frikjent i en drapssak, og som igjen må møte i retten som tiltalt i samme sak.

Dømt, så frikjent

Han ble først dømt for å ha drept Johannessen 5. august 1999. To år senere ble han dømt til 12 års fengsel for drapet. DNA-undersøkelser i 2003 av hår som var funnet på åstedet skapte imidlertid tvil om han var rett person. Undersøkelsen viste at håret tilhørte en kvinne.

Agder lagmannsrett frifant den dømte uten noe nytt rettsmøte.

Nye DNA-spor

Statsadvokat Alf Martin Evensen mener imidlertid at nye DNA-analyser knytter 39-åringen til åstedet. Bakgrunnen for begjæringen om gjenåpningen var funn av mannens DNA-profil på jentens fingernegler. Funnet ble gjort etter at sikret spormateriale i saken ble gjennomgått og analysert på nytt i fjor med ny og forbedret analyseteknikk.

Evensen mener det samlede bevisbildet – som inkluderer en rekke vitneobservasjoner – viser at det ikke er tvil om at han drepte Kristin.

— Vi er veldig lettet over at vi nå får den rettssaken vi skulle hatt for 17 år siden. Tapet av Kristinblir vi aldri ferdig med, men nå kan vi få lukket den juridiske delen, sier Roar Juel Johannessen til NTB.

Les også:

Les også

DNA-bevis knytter siktet til Kristin-drapet

Gjennom sine bistandsadvokater har familien bedt mediene om å bli skjermet før og under rettssaken, fordi saken er en stor påkjenning for dem.

— Denne saken kan gi håp også til andre etterlatte som venter på svar. Familien har jobbet i nesten femten år for å få drapssaken oppklart. De ser veldig frem til å legge straffesaken bak seg. Men de gruer seg til selve rettssaken. Dette er også rettshistorie, det er første gang at en sak som er gjenopptatt til ugunst for siktede kommer opp for retten, sier bistandsadvokat Astrid Aas-Hansen til Aftenposten.

Hun sier at familien har opplevd stor anerkjennelse og støtte for at de aldri har gitt opp. Sammen med Nora Hallén er Aas-Hansen bistandsadvokat for familien og vil bistå dem også gjennom de fire ukene rettssaken skal pågå.

Nekter straffskyld

— Det vil bli ført rundt 30 vitner, hovedsakelig de samme som ble ført for retten tidligere. Og det vil bli avhørt tre sakkyndige som vil forklare seg om obduksjonen, om DNA-bevisene og om den rettspsykiatriske undersøkelsen, sier statsadvokat Per Halsbog til Aftenposten.

Han vil sammen med statsadvokat Alf Martin Evensen være aktor i saken.

Den tiltalte mannen har nektet straffskyld, og har flere ganger anket kjennelser om varetektsfengsling til lagmannsretten og til Høyesterett. Domstolene har avvist ankene, og mener at bevisene mot mannen er så sterke at det har vært grunn til å holde ham fengslet frem til rettssaken starter.

Den tiltalte har før rettssaken byttet fra advokat Søren Hellesnes til advokat Brynjar Meling, mest kjent som Mulla Krekars advokat i en årrekke.

— Min klient nekter straffskyld. Han er klokkeklar på at han ikke ha noe med drapet å gjøre, sier Meling til Aftenposten.

Sår tvil om DNA-beviset

- Hva mener du om påtalemyndighetens DNA-bevis?

— Så lenge min klient sier at han ikke har noe med denne saken å gjøre, må vi da finne ut av om DNA kan være avsatt på annen måte enn av drapsmannen på drapskvelden. Den eneste forklaringen er at de har tatt feil med at det er hans DNA. Eller, hvis det er hans DNA, at det kan ha kommet i kontakt med det aktuelle bevismaterialet på noen som helst annen måte, enn at det knytter ham til drapet, sier Meling.

Forsvareren har bedt om at det innkalles 6–7 vitner i tillegg til de som påtalemyndigheten har innkalt. At mange vitner nå 17 år etterpå skal forklare seg om det de så av personer og bevegelser denne ettermiddagen, blir en ekstra utfordring, mener forsvareren.

Publisert